UZ Leuven-button voor slechthorenden vergemakkelijkt communicatie met mondmaskers

11 mei 2020

Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, moet iedereen een mondmasker dragen in het ziekenhuis en op verschillende openbare plaatsen. Dat is een probleem voor slechthorenden, die vaak de lippen lezen en vertrouwen op gezichtsuitdrukkingen om hun gesprekspartner te begrijpen. Daarom ontwierp UZ Leuven een button waarmee patiënten kunnen aangeven dat ze gehoorverlies hebben, zodat anderen daar rekening mee kunnen houden.

‘Graag duidelijk, ik ben slechthorend’. Door een button te dragen met die boodschap, kunnen personen met gehoorverlies aangeven aan hun zorgverleners en andere gesprekspartners dat ze zich extra duidelijk moeten uitdrukken, zeker als ze een mondmasker dragen. Patiënten met licht tot ernstig gehoorverlies die naar UZ Leuven komen, kunnen vanaf vandaag zo’n button ophalen aan het onthaal van campus Gasthuisberg.

Mensen met latent gehoorverlies, bij wie je het anders niet zou opmerken, zullen nu wel hinder ondervinden als de mond en een groot deel van het gezicht bedekt worden door een masker.
prof. dr. Nicolas Verhaert

Professor Nicolas Verhaert, oorchirurg in UZ Leuven: “Het is belangrijk dat we de groep van slechthorenden niet vergeten in deze bijzondere situatie. Zo zullen mensen met latent gehoorverlies, bij wie je het anders niet zou opmerken, nu wel hinder ondervinden als de mond en een groot deel van het gezicht bedekt worden door een masker. Met de button willen we onze patiënten een toegankelijk hulpmiddel aanreiken om de communicatie vlotter te laten verlopen, zowel in het ziekenhuis als in het openbare leven. Dat doen we graag op een ludieke, niet-stigmatiserende manier.”

Volume, klankkleur en gebaren

Om jezelf met een mondmasker duidelijk te maken aan een slechthorende, is het vooral belangrijk om traag en duidelijk te spreken. Daarnaast kan je letten op je klankkleur om een boodschap over te brengen. Professor Verhaert: “Van kleins af aan leren we informatie afleiden uit klankkleur. Als iemand bijvoorbeeld iets op een boze manier zegt, weten we dat die persoon boos is zonder te weten wat die precies gezegd heeft. Verder helpt het om je boodschap visueel te ondersteunen met dagdagelijkse gebaren en om achtergrondgeluid zo veel mogelijk te vermijden.”

De dienst beroepskledij van UZ Leuven werkte de voorbije weken ook een mondmasker met plastic venster uit voor heel wat zorgverleners die met slechthorenden werken, zoals logopedisten, audiologen en oorchirurgen. Dat transparante masker maakt liplezen mogelijk. Momenteel wordt getest welk type plastic het meest geschikt is om condensatie van het plastic venster te minimaliseren.

Prof. dr. Verhaert en audioloog Ellen Boon tonen de 'Graag duidelijk'-button voor slechthorenden en het transparante mondmasker dat ze uitwerkten met de dienst beroepskledij. 

Gerelateerd

Meer nieuws over "Neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie (NKO-GH)"

Studie werpt nieuw licht op oorzaak geurverlies COVID-19

10 november 2021
Geurverlies is een veelvoorkomend symptoom van COVID-19. Vlaamse artsen namen weefselstalen van overleden COVID-19-patiënten en ontdekten dat het virus de steuncellen van het reukslijmvlies infecteert, maar niet de zenuwcellen met de geurreceptoren.
Lees meer
Meer nieuws over "Neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie (NKO-GH)"

Gezocht: personen met hinderlijke oorsuizen (tinnitus)

28 oktober 2021
Voor een studie naar nieuwe behandelingen voor tinnitus zijn wij op zoek naar personen van 18 jaar of ouder die tinnitus (oorsuizen) waarnemen en daar last van hebben.
Lees meer
Meer nieuws over "Gehoorverlies"

Eerste Vlaamse patiënten krijgen onzichtbaar gehoorimplantaat

11 juni 2019
In de zomer kregen de eerste patiënten een ‘onzichtbaar’ gehoorimplantaat. In tegenstelling tot de bestaande gehoorsystemen, wordt dat systeem volledig onder de huid geplaatst. Daardoor kunnen patiënten ook ’s nachts horen en het geeft hun meer vrijheid om bijvoorbeeld te sporten of hun beroep uit te oefenen.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 februari 2021