Twee UZ Leuven-artsen in Topdokters Coronaspecial op VIER

6 april 2020

Op maandag 30 maart zond VIER de eerste aflevering uit van Topdokters corona, een speciale editie van het bekende programma. Ook in UZ Leuven namen twee artsen deel: prof. dr. Sandra Verelst (spoedgevallen) en dr. Philippe Meersseman (medisch intensieve geneeskunde). 

Een bijzondere editie vraagt om een bijzonder concept. Bij deze Topdoktersreeks kwamen geen cameraploegen de ziekenhuizen of dokterspraktijken binnen. De artsen filmden alles zelf met een smartphone en werden geïnterviewd via Skype. Een bijzonder en authentiek relaas van de COVID-19-crisis is het resultaat. 

Dr. Philippe Meersseman, medisch intensieve geneeskunde: Er zijn geen topdokters, alleen topteams! 

“Ik vind het belangrijk om te laten zien welke inspanningen iedereen in UZ Leuven levert om deze crisis te bestrijden. De teams die al geruime tijd de COVID-patiënten behandelen, verdienen het om in de kijker te staan. Door deel te nemen wil ik mijn respect en appreciatie tonen voor alle teams, want deze crisis heeft een enorme impact op al onze medewerkers. Het zijn moeilijke tijden maar dankzij de solidariteit binnen ons ziekenhuis en de steun van alle mensen zullen we dit virus wel klein krijgen.”

Prof. dr. Sandra Verelst, spoedgevallendienst: Spoedgevallen gaat nooit om een individu, maar om het team

“Teamwork staat voor mij centraal. Ik heb grote bewondering voor wat onze ploeg op zo’n kort tijd heeft kunnen realiseren, zoals de pijlsnelle verbouwingen van de spoed om de COVID- en niet-COVID-zones te scheiden. We voelen ons als spoedgevallendienst enorm gesteund door alle diensten in het ziekenhuis, medische en ondersteunende. Ik zie verpleegkundigen van andere diensten met de glimlach meedraaien op de spoedgevallendienst. Zij en alle andere verpleegkundigen en artsen werken ondanks de moeilijke omstandigheden vol moed en overtuiging. En ook achter de schermen werken heel veel mensen om patiënten vlot te kunnen blijven opnemen. Dat alles maakt dat je ’s avonds met enige gerustheid het ‘huis’ kunt verlaten en dat je ook trots bent om in een dergelijke omgeving te kunnen werken.”

Bekijk Topdokters

Elke maandag om 20.35 uur op VIER. 

Klik voor meer info
Laatste aanpassing: 9 augustus 2022