Stalen met (vermoeden van) COVID-19 voor PO onderzoek

2 april 2020
Stuur enkel stalen van patiënten met (vermoeden van) COVID-19 met gegronde reden voor pathologisch onderzoek door naar de dienst pathologisch ontleedkunde. Volg de juiste richtlijnen bij het versturen van deze stalen.

Gelieve steeds de dienst pathologische ontleedkunde (tijdens de werkuren: 016/34 28 00 en buiten de werkuren: 016/33 22 11 en vragen naar de ASO van wacht PO) op de hoogte te brengen van de komst van een dergelijk staal.

Vermeld altijd (vermoeden van) COVID-19 besmetting op het PO aanvraagformulier.

Stalen moeten zoveel als mogelijk gefixeerd worden opgestuurd (10% formaline/ gebufferde formol 4% of Cytorich Red) en voorzien van label “BESMET”.

  • In geval van gefixeerd staal met gebruik van recipiënt: staal steeds voorzien van label “BESMET” – recipiënt verpakken in dubbele verpakking (= een plastieken hermetische hersluitbare zak in een tweede plastieken hermetische hersluitbare zak). Binnenste verpakking ontsmetten met Hydral 70 of Dakin Cooper alvorens deze te verpakken in de buitenste zak.
  • In geval van vers staal met gebruik van recipiënt: staal steeds voorzien van label “BESMET” – recipiënt verpakken in dubbele verpakking (= een plastieken hermetische hersluitbare zak in een tweede plastieken hermetische hersluitbare zak). Binnenste verpakking ontsmetten met Hydral 70 of Dakin Cooper alvorens deze te verpakken in de buitenste zak.
  • In geval van vers staal zonder gebruik van recipiënt: staal steeds voorzien van label “BESMET” – staal verpakken in dubbele verpakking (= een plastieken hermetische hersluitbare zak in een tweede plastieken hermetische hersluitbare zak). Binnenste verpakking ontsmetten met Hydral 70 of Dakin Cooper alvorens deze te verpakken in de buitenste zak.
  • In geval van vriescoupe met gebruik van recipiënt: staal steeds voorzien van label “BESMET” – recipiënt verpakken in dubbele verpakking (= een plastieken hermetische hersluitbare zak in een tweede plastieken hermetische hersluitbare zak). Binnenste verpakking ontsmetten met Hydral 70 of Dakin Cooper alvorens deze te verpakken in de buitenste zak.
  • In geval van vriescoupe zonder gebruik van recipiënt: staal steeds voorzien van label “BESMET” – staal verpakken in dubbele verpakking (= een plastieken hermetische hersluitbare zak in een tweede plastieken hermetische hersluitbare zak). Binnenste verpakking ontsmetten met Hydral 70 of Dakin Cooper alvorens deze te verpakken in de buitenste zak.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Pathologische ontleedkunde"

De weg van een staal

9 september 2022
Soms moet een arts of chirurg razendsnel weten wat het resultaat is van een biopsie. Volg mee de weg die een stukje weefsel aflegt vanuit de operatiezaal naar het onderzoekslabo.
Lees meer
Laatste aanpassing: 2 april 2020