Schilderen in de strijd tegen kanker

24 januari 2018

Talloze UZ Leuven-medewerkers zetten zich in om de behandeling van kinderen met kanker aangenamer te maken. Een van hen is verpleegkundige Ingrid Degroodt. Om kinderen die bestraald worden in een kindvriendelijke omgeving te kunnen behandelen, beschildert zij hun bestralingsmasker met hun favoriete kleuren en figuren.

Kinderkanker bestralingsmasker

Kinderen krijgen een beschilderd bestralingsmasker.

Ingrid Degroodt is verpleegkundige op de bestralingsafdeling van UZ Leuven. Ze tekent en schildert op dagelijkse basis en volgt les aan de Leuvense Academie Beeldende Kunst (SLAC). Een congres over kunst en therapie inspireerde haar om haar hobby in te zetten voor patiënten op de bestralingsafdeling.

Psychologisch effect

“Een bestralingsmasker is niet leuk om naar te kijken. Het heeft een vale kleur en ziet er wat eng uit. Een fellere kleur en een leuk figuurtje kunnen al een groot psychologisch effect hebben voor het kind. Collega’s merken regelmatig op dat de kinderen meer ontspannen zijn tijdens hun bestraling dankzij het beschilderde masker. Wanneer het kind zich beter voelt, verloopt de behandeling vlotter. Dat is voor het kind, maar ook voor de ouders en hulpverleners veel aangenamer”, zegt Ingrid.

Een bestralingsmasker met een fellere kleur of een leuk figuurtje kan al een groot psychologisch effect hebben voor het kind.
Ingrid Degroodt, verpleegkundige op de bestralingsafdeling

“We vragen altijd aan de kinderen zelf welke kleuren en figuren ze leuk vinden. Sommige kindjes kiezen een diertje, andere willen een voetballer, een prinses of een afbeelding van K3. Ik probeer zelf ook altijd een beetje te denken zoals een kind (lacht).”

Kunst als therapie

“Natuurlijk ben ik niet de enige die zich inzet voor deze kinderen. De omkadering door de andere hulpverleners op de bestralings- en pediatrische afdeling is net zo belangrijk. Ik geloof in ieder geval heel sterk dat kunst en creativiteit veel teweeg kunnen brengen. Dat is niet alleen zo voor kinderen. Ook voor jongeren en volwassenen kan kunst veel betekenen tijdens hun ziektetraject”, besluit Ingrid.

Het materiaal voor het schilderwerk wordt gefinancierd door het Albertfonds. Dat fonds heeft als doel “ […] het onderzoek naar de levenskwaliteit van kankerpatiënten te bevorderen en die kennis ter verbetering van die levenskwaliteit, tijdens en na hun behandeling, toe te passen.”

Gerelateerd

Meer nieuws over "Kindergeneeskunde"

Interactieve e-learning helpt chronisch zieke kinderen en jongeren op weg van kinder- naar volwassenzorg

27 februari 2023
De kinderafdelingen van UZ Leuven lanceren de interactieve tool ‘Onderweg: transitie binnen kindergeneeskunde’ voor chronisch zieke kinderen en jongeren en hun ouders. De vier e-learnings vol tips, informatie en persoonlijke verhalen bieden extra ondersteuning in de aanloop naar de stap van kinder- naar volwassenzorg.
Lees meer
Meer nieuws over "Kindergeneeskunde"

Twinningproject ECFS - Bucharest

21 december 2022
Het mucocentrum werkt sinds 2020 samen met het kinderziekenhuis Grigore Alexandrescu in Boekarest. Door de COVID-pandemie, duurde het echter tot eind 2022 vooraleer kinderlongarts prof. dr. Mieke Boon en kinesiste Myriam Vreys, naar het centrum in Boekarest konden gaan om ervaringen uit te wisselen. Lees hun verhaal.
Lees meer
Meer nieuws over "Kindergeneeskunde"

Erky bij kinderdialyse

9 december 2022
Op 5 december kwam Erky op bezoek bij het team van kinderdialyse. Erky is de mascotte van ERKnet en bezoekt op een heuse Europese tournee alle erkende centers van zeldzame nierziekten.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 maart 2023