Leuvense verenigingen organiseren kunstveiling ten voordele van coronaonderzoek

29 september 2020
Twee Leuvense verenigingen, Kiwanis Oud-Heverlee en Soroptimist Leuven, zamelen samen geld in voor de Leuvense DAWn-studies, die het coronavirus onderzoeken. Dat doen ze via een online kunstveiling, die start op 12 oktober. De kunstwerken zijn in het echt te bekijken in een pop-up-kunstgalerij.

Om de coronacrisis onder controle te krijgen, is meer onderzoek nodig. Een aantal klinische studies die het COVID-19-virus onderzoeken, werd verzameld in het DAWn-consortium. DAWn staat voor Direct Antivirals Working Against nCOv.

DAWn-Antiviral en DAWn-Azithro

In een eerste studie (DAWn-Antiviral) werd bestudeerd of een eerste middel dat het coronavirus remt in een proefbuis, ook werkzaam is bij patiënten. Een tweede studie (DAWn-Azithro) onderzoekt of het antibioticum azithromycine werkzaam is als antiviraal en ontstekingswerend middel.

DAWn-Plasma

In de DAWn-Plasma-studie wordt bekeken of het toedienen van plasma van genezen COVID-patiënten kan leiden tot een minder ernstig ziekteverloop. Er zijn aanwijzingen uit eerdere pandemieën dat dergelijk ‘convalescent’ plasma nuttig kan zijn.

DAWN-AntiCo

De DAWN-AntiCo-studie onderzoekt tot slot of het vroegtijdig afremmen van de hevige reacties die specifiek door het COVID-19-virus opgewekt worden, ook de ernst van de ziekte kunnen verminderen.

Online kunstveiling

Om meer middelen in te zamelen voor het Leuvense onderzoek, organiseren Kiwanis Oud-Heverlee en Soroptimist Leuven een online kunstveiling in samenwerking met kunstexpert Bert Verlinden (The White House Gallery, Lovenjoel) en Projectontwikkelaar VIRIX, en met de steun van UZ Leuven en KU Leuven.

De online kunstveiling loopt van maandag 12 oktober tot en met zaterdag 24 oktober. Een selectie van de werken is ook fysiek te bekijken van 18 tot en met 24 oktober 'Groot Park' te Lovenjoel.

Bieden kan vanaf 12 oktober. De link naar de online veiling zal beschikbaar zijn via deze website.

Laatste aanpassing: 9 augustus 2022