Embryo zonder foutje

10 december 2018
Zwanger worden door middel van embryoselectie om een zware erfelijke ziekte te vermijden: dankzij de razendsnelle ontwikkelingen in de genetica is het aantal mensen dat daarvoor kiest in UZ Leuven verdubbeld. Hoe gaat het in zijn werk?
Via embryoselectie kan je zware erfelijke ziektes vermijden.

Via embryoselectie kan je zware erfelijke ziektes vermijden.

Weten dat je kans hebt om kanker te krijgen omdat er een erfelijke variant in de familie zit, is een harde noot om te kraken. Maar vaak nog erger is de wetenschap dat
ook je kinderen de ziekte kunnen krijgen.

Een slordige twintig jaar geleden moesten mensen die wisten dat ze drager waren van een erfelijke ziekte, kinderloos blijven of het risico nemen als ze zwanger wilden worden.

Vandaag kunnen ze geholpen worden met pre-implantatiediagnostiek (PGD), een lang woord voor embryoselectie: met behulp van in-vitrobevruchting maakt het ziekenhuis
embryo’s, die daarna genetisch getest worden.

Alleen de embryo’s die de erfelijke ziekte niet hebben, worden ingeplant in de baarmoeder. In UZ Leuven is PGD mogelijk sinds 2002, maar de laatste jaren is het aantal mensen dat via een PGD-behandeling zwanger wil worden enorm gestegen.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Centrum menselijke erfelijkheid"

Ontdekking van nieuw genetisch defect verklaart zeldzame ziekte

8 mei 2019
Onderzoekers van het Centrum Menselijke Erfelijkheid en Sussex University hebben een genetisch defect geïdentificeerd op het POLA1-gen dat aan de basis ligt van een zeldzaam syndroom. De aandoening treft enkel mannen en wordt gekenmerkt door groeistoornissen, kleinere hersenen en een verstandelijke beperking.
Lees meer
Meer nieuws over "Fertiliteitscentrum"

Geen verhoogde zwangerschapskans met 'endometrium scratch'

1 februari 2019
Een recente internationale studie heeft aangetoond dat de zogenaamde 'endometrium scratch' bij IVF-patiënten de zwangerschapskans niet verhoogt. Gynaecoloog professor Karen Peeraer, medeauteur van de studie: "De studie toont aan dat we de 'endometrium scratch' niet langer zomaar mogen voorstellen aan patiënten."
Lees meer
Laatste aanpassing: 14 januari 2020