Embryo zonder foutje

10 december 2018
Zwanger worden door middel van embryoselectie om een zware erfelijke ziekte te vermijden: dankzij de razendsnelle ontwikkelingen in de genetica is het aantal mensen dat daarvoor kiest in UZ Leuven verdubbeld. Hoe gaat het in zijn werk?
Via embryoselectie kan je zware erfelijke ziektes vermijden.

Via embryoselectie kan je zware erfelijke ziektes vermijden.

Weten dat je kans hebt om kanker te krijgen omdat er een erfelijke variant in de familie zit, is een harde noot om te kraken. Maar vaak nog erger is de wetenschap dat
ook je kinderen de ziekte kunnen krijgen.

Een slordige twintig jaar geleden moesten mensen die wisten dat ze drager waren van een erfelijke ziekte, kinderloos blijven of het risico nemen als ze zwanger wilden worden.

Vandaag kunnen ze geholpen worden met pre-implantatiediagnostiek (PGD), een lang woord voor embryoselectie: met behulp van in-vitrobevruchting maakt het ziekenhuis
embryo’s, die daarna genetisch getest worden.

Alleen de embryo’s die de erfelijke ziekte niet hebben, worden ingeplant in de baarmoeder. In UZ Leuven is PGD mogelijk sinds 2002, maar de laatste jaren is het aantal mensen dat via een PGD-behandeling zwanger wil worden enorm gestegen.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Fertiliteitscentrum"

In beeld: biopsie uit mini-embryo

13 april 2022
Zit de erfelijke ziekte van mama of papa in het vijf dagen oude embryo? Dat is wat een pre-implantatie genetische testing (PGT) wil onderzoeken.
Lees meer
Meer nieuws over "Fertiliteitscentrum"

Een eitje en een zaadje

1 oktober 2020
Vertel je een kind dat het verwekt is met de hulp van een zaaddonor? Wat betekent het als je geen genetische band hebt met je eigen kind? En hoe kijken de ei- en zaadceldonoren zelf naar de anonimiteit die in ons land geldt bij donatie? Een inkijk in de spreekkamer van de psychologe van het fertiliteitscentrum.
Lees meer
Meer nieuws over "Fertiliteitscentrum"

Leuvense onderzoekers waarschuwen voor te hoge verwachtingen bij IVF-behandelingen

15 juli 2020
Leuvense onderzoekers hebben koppels die een IVF-behandeling ondergingen, bevraagd over hun verwachtingen rond het resultaat van de behandeling. Zowel vrouwen als mannen blijken hun kansen op succes vaak te overschatten.
Lees meer
Laatste aanpassing: 14 januari 2020