Eerste internationaal symposium voor fundamenteel sarcoomonderzoek strijkt neer in Leuven

7 februari 2019

Op 7 en 8 februari vindt in het Groot Begijnhof van Leuven het eerste symposium plaats van het Forum voor Translationeel Onderzoek naar Sarcomen (FORTRESS), een samenwerking tussen UZ Leuven / KU Leuven en het West-Duitse Tumorcentrum van Essen, universiteit Essen/Duisburg. Het symposium biedt wetenschappers een forum om kennis uit te wisselen over fundamenteel onderzoek naar sarcomen, een zeer diverse groep van zeldzame kankers.

Ewing-sarcoom is een zeldzame botkanker en een van de vele soorten sarcomen

Ewing-sarcoom is een zeldzame botkanker en een van de vele soorten sarcomen.

“Voor wetenschappers die zich toeleggen op fundamenteel of translationeel onderzoek naar sarcomen bestaan geen internationale fora om ideeën uit te wisselen en gegevens te delen”, zegt prof. dr. Patrick Schöffski, dienst algemene medische oncologie. “FORTRESS wil daarvoor een oplossing bieden door die wetenschappers samen te brengen tijdens een eerste internationaal symposium.” Het symposium, dat bewust kleinschalig werd gehouden, is een forum voor onderzoekers, (klinische) wetenschappers, postdocs, PhD-kandidaten en labtechnici die actief betrokken zijn bij het onderzoek naar sarcomen.

Sarcomen zijn kwaadaardige tumoren van het bot en de weke delen, de zogenaamde mesenchymale weefsels. Ze vormen een zeer diverse en uitgebreide groep kankers met elk hun specifieke eigenschappen. Sarcomen zijn zeldzaam: 1 procent van alle kankers zijn sarcomen. In België worden er 300 patiënten per jaar gediagnosticeerd met 70 verschillende soorten sarcomen.

Kruisbestuiving

Het symposium belicht verschillende aspecten van het sarcomenonderzoek: van wekedelensarcomen tot botsarcomen, van sarcomen bij kinderen en jongvolwassenen, tot de meer voorkomende soorten sarcomen bij volwassenen. De onderwerpen worden gespreid over meer dan tien onderzoekssessies en veertig korte, interactieve wetenschappelijke presentaties.

“Door al die onderwerpen samen te brengen op één symposium, wil de organisatie een kruisbestuiving tussen de verschillende onderzoeksgroepen tot stand brengen. Zo kunnen zij ideeën, expertise, technologie, stalen en onderzoeksmodellen uitwisselen”, zegt professor Schöffski. De academische centra van Leuven en Essen zullen het symposium voortaan jaarlijks afwisselend organiseren.

Het Bart Verbeeckfonds en 'Barts weg'

FORTRESS is volledig non-profit en wordt structureel ondersteund door het Bart Verbeeckfonds voor Sarcoomonderzoek en de vzw ‘Barts weg’. Die stichtingen werden opgericht ter nagedachtenis van Bart Verbeeck, een jonge Ewing-sarcomapatiënt. Bart werd behandeld in UZ Leuven en wijdde de laatste jaren van zijn gevecht tegen kanker aan de publieke bewustmaking rond die zeldzame aandoening.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Algemene medische oncologie"

Nieuwe filmpjes geven duidelijk beeld van kankerbehandelingen

9 februari 2023
Starten met een behandeling tegen kanker roept heel wat vragen en bezorgdheden op. In drie gloednieuwe informatieve filmpjes leggen zorgverleners uit wat verschillende kankerbehandelingen inhouden.
Lees meer
Meer nieuws over "Algemene medische oncologie"

Behandelingen tegen neveneffecten chemotherapie voortaan terugbetaald

6 februari 2023
Hoofdhuidkoeling en handvoetkoeling kunnen bepaalde nevenwerkingen van chemotherapie, zoals haarverlies en zenuwschade, beperken of zelfs voorkomen. Minister Frank Vandenbroucke kondigde aan dat die behandelingen voortaan terugbetaald worden, een beslissing waarmee UZ Leuven zeer tevreden is.
Lees meer
Meer nieuws over "Algemene medische oncologie"

Eerste cijfers over de zorgkwaliteit voor longkanker tonen excellente resultaten voor UZ Leuven

5 mei 2021
Meer dan 50 Vlaamse ziekenhuizen rapporteerden voor het eerst hun resultaten en overlevingscijfers voor longkanker aan het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ). Het gaat over patiënten die de diagnose kregen tussen 2012 en 2016. UZ Leuven is het grootste behandelcentrum en kan excellente cijfers voorleggen.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 januari 2020