Eerste internationaal symposium voor fundamenteel sarcoomonderzoek strijkt neer in Leuven

7 februari 2019

Op 7 en 8 februari vindt in het Groot Begijnhof van Leuven het eerste symposium plaats van het Forum voor Translationeel Onderzoek naar Sarcomen (FORTRESS), een samenwerking tussen UZ Leuven / KU Leuven en het West-Duitse Tumorcentrum van Essen, universiteit Essen/Duisburg. Het symposium biedt wetenschappers een forum om kennis uit te wisselen over fundamenteel onderzoek naar sarcomen, een zeer diverse groep van zeldzame kankers.

Ewing-sarcoom is een zeldzame botkanker en een van de vele soorten sarcomen

Ewing-sarcoom is een zeldzame botkanker en een van de vele soorten sarcomen.

“Voor wetenschappers die zich toeleggen op fundamenteel of translationeel onderzoek naar sarcomen bestaan geen internationale fora om ideeën uit te wisselen en gegevens te delen”, zegt prof. dr. Patrick Schöffski, dienst algemene medische oncologie. “FORTRESS wil daarvoor een oplossing bieden door die wetenschappers samen te brengen tijdens een eerste internationaal symposium.” Het symposium, dat bewust kleinschalig werd gehouden, is een forum voor onderzoekers, (klinische) wetenschappers, postdocs, PhD-kandidaten en labtechnici die actief betrokken zijn bij het onderzoek naar sarcomen.

Sarcomen zijn kwaadaardige tumoren van het bot en de weke delen, de zogenaamde mesenchymale weefsels. Ze vormen een zeer diverse en uitgebreide groep kankers met elk hun specifieke eigenschappen. Sarcomen zijn zeldzaam: 1 procent van alle kankers zijn sarcomen. In België worden er 300 patiënten per jaar gediagnosticeerd met 70 verschillende soorten sarcomen.

Kruisbestuiving

Het symposium belicht verschillende aspecten van het sarcomenonderzoek: van wekedelensarcomen tot botsarcomen, van sarcomen bij kinderen en jongvolwassenen, tot de meer voorkomende soorten sarcomen bij volwassenen. De onderwerpen worden gespreid over meer dan tien onderzoekssessies en veertig korte, interactieve wetenschappelijke presentaties.

“Door al die onderwerpen samen te brengen op één symposium, wil de organisatie een kruisbestuiving tussen de verschillende onderzoeksgroepen tot stand brengen. Zo kunnen zij ideeën, expertise, technologie, stalen en onderzoeksmodellen uitwisselen”, zegt professor Schöffski. De academische centra van Leuven en Essen zullen het symposium voortaan jaarlijks afwisselend organiseren.

Het Bart Verbeeckfonds en 'Barts weg'

FORTRESS is volledig non-profit en wordt structureel ondersteund door het Bart Verbeeckfonds voor Sarcoomonderzoek en de vzw ‘Barts weg’. Die stichtingen werden opgericht ter nagedachtenis van Bart Verbeeck, een jonge Ewing-sarcomapatiënt. Bart werd behandeld in UZ Leuven en wijdde de laatste jaren van zijn gevecht tegen kanker aan de publieke bewustmaking rond die zeldzame aandoening.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Algemene medische oncologie"

Roomservice voor jongeren met kanker

8 juni 2018
Sinds vorige maand kunnen jonge patiënten op E 630 (hematologie) en E 633 (algemene medische oncologie) kennismaken met de AYA-roomservice. Dat houdt in dat jongeren en jongvolwassenen vanop hun kamer kunnen kiezen uit een aanbod van decoratieve accessoires en manieren om te ontspannen.
Lees meer
Meer nieuws over "Radiotherapie-oncologie"

Kankerpatiënten voortaan twee keer sneller bestraald

27 september 2017
De dienst radiotherapie-oncologie neemt een gloednieuw bestralingstoestel in gebruik dat de patiënt twee keer sneller bestraalt dan de toestellen van de huidige generatie.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 januari 2020