Bewegen tegen Alzheimer

11 september 2018
Hij kan niet meer op een naam komen. Zij vergeet elke dag waar ze haar sleutels heeft gelegd. Geheugenproblemen baren heel wat mensen zorgen. Wanneer loop je risico op alzheimer? En wat kun je preventief doen om je geheugen zo lang mogelijk intact te houden?
Alzheimer is voor een groot deel genetisch bepaald.

Alzheimer is voor een groot deel genetisch bepaald.

Geheugentraining heeft geen bewezen effect op het verloop van de ziekte van Alzheimer. Preventie tegen alzheimer speelt zich op een heel ander domein af: voldoende bewegen.

Prof. dr. Rik Vandenberghe, neuroloog in de geheugenkliniek: "Belangrijk is om voldoende beweging te nemen, vooral tussen 40 en 55 jaar. Concreet betekent dat 3 keer per week een half uur aan lichaamsbeweging met een matige activiteit doen. Zo vermijd je een hoge bloeddruk en overgewicht. Een gezond hart- en bloedvatenstelsel is belangrijk omdat de bloedvaten een belangrijke rol spelen in het hersenmetabolisme. Daarnaast blijkt dat aerobe lichaamsbeweging, zoals een rondje rustig joggen, ook een rechtstreekse invloed heeft op de hersenen." Ook een goede slaap is erg belangrijk voor het episodische geheugen.

Meer weten?

Gerelateerd

Meer nieuws over "Neurologie"

Ruggenprik om diagnose ALS te stellen

22 juni 2017
Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven hebben een betrouwbare test ontwikkeld om te bepalen of je ALS hebt. In het ruggenmergvocht van ALS-patiënten zitten meer neurofilamenten: hoe meer neurofilamenten, hoe vergevorderder de ziekte is.
Lees meer
Meer nieuws over "Geriatrie"

Oriëntatie- en opvolgingstraject Thuiszorg (OOTT)

9 april 2015
OOTT staat voor Oriëntatie en OpvolgingsTraject Thuiszorg voor kwetsbare ouderen. Deze begeleiding op maat zorgt ervoor dat u zolang mogelijk, kwaliteitsvol thuis kan wonen.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 januari 2020