Voeding en antihormoontherapie

Het is belangrijk dat u een balans vindt tussen genieten van eten en ervoor zorgen dat u een gezond gewicht behoudt.

Over uw voedings- en eetpatroon hebt u de controle. Die controle kan u helpen om opnieuw houvast te krijgen in uw leven.

Uiteraard kan de start van een gezonde levensstijl moeilijk zijn. Maar een gezond gewicht is belangrijk, want de vrouwelijke hormonen worden aangemaakt in het vetweefsel.

Advies

  • Streef naar een gezond gewicht. Probeer te streven naar een gewicht binnen de 'gezonde grenzen', dat wil zeggen een BMI tussen de 18,8 en 24,9. Bereken hier uw BMI.
  • Ga aan tafel zitten als u eet, neem er de tijd voor en eet bewust. Op die manier voelt u beter of u verzadigd bent en eet u minder snel te veel.
Ik denk dat een dieet met strikte regels nooit werkt. Het is belangrijk dat je kan blijven genieten, maar dan op een verstandige manier. Daarom is het nuttig om deze tips in het achterhoofd te houden wanneer je boodschappen doet.
Lotgenoot
  • Eet veel volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten.
    • Eet iedere dag minstens 30 gram voedingsvezelfs, 250 gram groenten en 2 stukken fruit.
    • Vezelrijke voeding verzadigt beter. Kies daarom voor volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta en een ruime portie groenten en fruit.
  • Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet of suiker in zit. Dat helpt u minder calorieën binnen te krijgen en uw gewicht gezond te houden. Calorierijke voeding bevat meestal weinig vitaminen en mineralen en bevat veel ongezonde vetten en suikers.
  • Neem niet te veel tussendoortjes.
    • Dat geldt zowel voor zoete als hartige tussendoortjes. Volle zuivelproducten bevatten meer vet dan de magere en halfvolle varianten (bv. magere of halfvolle melk, pudding of yoghurt). Voeg zelf geen suiker toe.
    • Kies bij voorkeur een tussendoortje dat weinig calorieën levert: snoepgroenten, fruit, magere zuivelproducten (zonder suiker), volkorenbrood, rauwkost.
Vroeger gingen we gemakkelijk een ijsje eten in de stad, nu denk ik daar twee keer over na voor we dat gaan doen.
Lotgenoot
  • Beperk het eten van rood en bewerkt vlees.
    • Eet niet meet dan 350-500 gram rood vlees en bewerkt vlees (ham, salami, worst en andere fijne vleeswaren) per week.
  • Drink dagelijks minimaal 1,5 liter water (of ongezoete dranken).
  • Drink zo weinig mogelijk dranken met toegevoegde suiker (bv. frisdranken, fruitdranken en (gezoete) vruchtensappen), want die zijn een belangrijke oorzaak ven overgewicht.
    • Ook alcohol bevat veel calorieën die je het best zo weinig mogelijk drinkt.
Ik heb het gevoel dat suiker en alcohol een slechte invloed hebben op mijn stemming.
Lotgenoot

  • Probeer nooit een maaltijd over te slaan.
    • Gebruik liever 4 tot 6 kleine maaltijden per dag, in plaats van 3 grote.
  • Breng voldoende afwisseling in het menu door bijvoorbeeld een weekmenu op te stellen.
  • Ga één keer per week op de weegschaal staan. U weegt zichzelf het best iedere week op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip.
    • Als u blijft aankomen of afvallen zonder verklaring, neem dan contact op met uw arts, trajectbegeleider of diëtist.
  • Gun uzelf de tijd.
    • Ook al doet u uw best door op uw voeding te letten en meer te bewegen, kan u soms toch nog aankomen. Dat kan een vervelend effect van de behandeling en erg frustrerend zijn. Weet dat als u niet op uw voeding en beweging zou letten, uw gewichtstoename nog veel erger zou kunnen zijn.
  • Gebruik geen voedingssupplementen voor de preventie van kanker.
    • Probeer de voedingsstoffen die u nodig hebt uit voeding te halen door voldoende variatie in te bouwen.
  • Vraag indien nodig advies van een diëtist.
  • Neem voldoende calcium in.
    • De aanbevolen inname voor calcium ligt tussen:
      • 1.2000 milligram per dag voor personen zonder risico op osteoporose
      • 2.000 milligram per dag voor personen met risico op osteoporose
    • Voor de inname van voldoende calcium wordt het volgende aangeraden:
      • Gezonde voeding: dagelijkse groene groenten, bruin brood en voldoende water. Dat zorgt voor ongeveer 300 mg aan calcium.
      • Daarbij 3 tot 5 porties zuivelproducten van 250 mg calcium (bv. een glas melk, een potje yoghurt. Een portie kaas (bv. één sneetje) zorgt meteen voor een dubbele portie calcium (ca. 500 mg).
      • Kies bij voorkeur voor halfvolle of magere producten.
    • Om ervoor te zorgen dat calcium goed aan uw botten hecht, hebt u ook vitamine D nodig. Die haalt u vooral uit zonlicht, dus we raden u aan om vooral buiten te bewegen.
Laatste aanpassing: 10 november 2020