UZ-magazine maart 2019

UZ-magazine is een blad voor patiënten, familie en bezoekers van UZ Leuven. Het combineert medische artikels met praktische weetjes, beschouwende columns, menselijke verhalen en een blik achter de schermen van een van de grootste ziekenhuizen van het land.
1 maart 2019
“En is het eten hier een beetje ok?” Tom Boonen kwam onlangs op bezoek in de nieuwe therapiezaal kinderorthopedie van campus Gasthuisberg.
1 maart 2019
In de wachtzalen van UZ Leuven krijg je bij heel wat consultaties via een beeldscherm een bericht als je aan de beurt bent. Maar dat kan nu nog makkelijker: met de mynexuzhealth-app op je gsm krijg je ­automatisch een melding wanneer het tijd is om naar de consultatieruimte te gaan.
1 maart 2019
Bot van je onderbeen dat gebruikt wordt om je een nieuw kaakbeen te geven. Vet van je buik om weer eigen borsten te krijgen. Lichaamseigen transplantaties zijn een knap staaltje van de verbazingwekkende vooruitgang die de plastische chirurgie maakte. Wat kan er anno 2019 en waar dromen microchirurgen nog van?
1 maart 2019
Alsmaar meer volwassenen én kinderen krijgen diabetes type 1. Reden genoeg om met vereende krachten ten strijde te trekken tegen de ziekte. Onderzoek spitst zich toe op biomerkers om de ziekte beter te begrijpen. En op het vinden van een manier om diabetes type 1 al van bij de geboorte te voorkomen.
1 maart 2019
Hoe moet het verder in een relatie als een van de partners ontrouw is geweest? Kun je elkaar terugvinden als koppel? Onze relatietherapeut vertelt hoe therapie kan helpen en wat ze leerde van stellen die uiteindelijk bij elkaar bleven.
1 maart 2019
1 maart 2019
De NIPT, een bloedtest ontwikkeld om afwijkingen bij foetussen op te sporen, blijkt ook in staat om vroegtijdig tumoren in het bloed op te sporen. Artsen in UZ Leuven ontdekten het per toeval. Een doorbraak in het kankeronderzoek, blokletterden de kranten. Wat is het belang van die ontdekking?
1 maart 2019
1 maart 2019
Ken je iemand die ondanks zijn hoorapparaat nog altijd moeite heeft om mensen te verstaan? Of heb je zelf problemen om goed te horen met je hoorapparaat? Soms helpt een klassiek hoorapparaat in bepaalde situaties onvoldoende en kan een cochleair implantaat helpen.
1 maart 2019
Kerst ligt alweer ver achter ons, maar gloeit nog na in de lente. Elk jaar staat tijdens de Leuvense kerstmarkt een goed doel centraal, de voorbije editie was dat het Hippo & Friends type 1 diabetesfonds van de KU Leuven. Het fonds zamelde een recordbedrag van 40.049 euro in.
1 maart 2019
Bijna iedereen wordt minstens één keer in zijn leven gestoken door een bij, wesp of hommel. Voor de meesten onder ons is zo’n steek onschuldig, maar soms krijgen mensen een gevaarlijke allergische reactie op het gif na een steek. En dat kan levensgevaarlijk zijn.
1 maart 2019
Ons ziekenhuis is een dorp in de stad. Jan Van Rompaey trekt met de regelmaat van de klok naar de koffieshop van campus Gasthuisberg. Om er te luisteren naar gewone en bijzondere verhalen van mensen die hier passeren. Op goed geluk spreekt hij hen aan, zelden weigeren ze een gesprek.

Printversie

Laatste aanpassing: 21 juni 2021