UZ-magazine januari 2023

UZ-magazine is een blad voor patiënten, familie en bezoekers van UZ Leuven. Het combineert medische artikels met praktische weetjes, beschouwende columns, menselijke verhalen en een blik achter de schermen van een van de grootste ziekenhuizen van het land.
20 januari 2023
Van alle ingrepen die UZ Leuven uitvoert, spreken hersenoperaties misschien wel het meest tot de verbeelding. Tenslotte opereert de arts daar in de kern van wie we zijn. De laatste jaren evolueert de neurochirurgie duizelingwekkend snel. Welke ontwikkelingen staan ons nog te wachten?
20 januari 2023
Onze reporter trekt door de gangen van campus Gasthuisberg en meet de hartslag van mensen die hier passeren. In deze editie praten we met patiënten over kleine lichtpuntjes in bange of onzekere dagen.
20 januari 2023
Haast en spoed is soms wél goed: dat bewijst de spoedgevallendienst van UZ Leuven al 50 jaar. In 1972 werd een gloednieuwe dienst opgericht om de dringende zorg in het ziekenhuis efficiënter te doen verlopen. Ondertussen groeide spoed uit tot een van de belangrijkste diensten van het ziekenhuis.
20 januari 2023
Een patiënt in UZ Leuven kreeg onlangs nieuwe longen die op ongeveer 6°C in plaats van op ijs bewaard werden. Door organen op een hogere temperatuur te bewaren, is er minder weefselschade, wat de kans op een geslaagde transplantatie vergroot. Bovendien laat het toe om de donorlongen langer te bewaren.
20 januari 2023
20 januari 2023
Wijn, bier, plezier: alcohol drinken zit ingebakken in onze cultuur. Maar daar betalen we een prijs voor: 10 tot 15 procent van de drinkers krijgt uiteindelijk een probleem. Overmatig drankgebruik kan een schaduw werpen op je eigen leven en dat van de mensen naast je. Hoe wijs je iemand erop dat hij te veel drinkt?
20 januari 2023
Voor een nieuwe knie, een harttransplantatie of een kankerbehandeling weten we dat we naar het ziekenhuis moeten. Minder bekend is dat je ook naar het ziekenhuis kunt om je genen, het erfelijk materiaal dat je krijgt van ouders en grootouders, te laten onderzoeken.
20 januari 2023
Vanaf 13 februari 2023 waait er een vleug mytho­logie door de wandelgangen van campus Gasthuisberg. Schilder Roeland Kotsch exposeert dan in het ziekenhuis met intrigerende werken, zoals deze Doos van Pandora.
20 januari 2023
Kun je met de juiste voeding je hersenen gezond houden? Onderzoek toont aan van wel. Eten volgens het MIND-model houdt je geheugen in vorm en verlaagt op lange termijn je risico op alzheimer.
20 januari 2023
Move over corona: het virus dat eeuwen geleden al de hele wereld veroverde, is zonder twijfel het herpesvirus. Je kent het misschien als die vervelende koortsblaas op je lip of als genitale blaasjes. Dr. Francisca Castelijns, dermatoloog in UZ Leuven, vertelt ons de vijf strafste feiten over herpes.
20 januari 2023
UZ Leuven is voortdurend op zoek naar mensen met de juiste drive en grensverleggersmentaliteit. Iets voor jou?
20 januari 2023
Waarom aanschuiven bij de inschrijvingsbalie of -kiosk? Installeer de mynexuzhealth-app op je gsm en klik bij aankomst in het ziekenhuis op ‘inschrijven’.
20 januari 2023
Geruststellend nieuws voor ouders in spe: blootstelling aan anesthesie tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op de hersenontwikkeling van de baby. Dat blijkt uit onderzoek van UZ Leuven.
20 januari 2023
20 januari 2023
De diagnose kanker komt met veel vragen en emoties. Het gloednieuwe Leuvense Inloophuis wil daarbij helpen.
20 januari 2023
Straf cijfer: bijna 8.000 mensen volgen ondertussen UZ Leuven op Instagram. Via @uzleuven.be op Instagram blijf je op de hoogte van hartverwarmende berichten, nieuwsflashes of een blik achter de schermen van UZ Leuven.

Printversie

Laatste aanpassing: 20 januari 2023