Wat na de shock?

22 maart 2017

Hoe vreselijk trauma’s ook kunnen zijn, mensen zijn wonderwel uitgerust om ze aan te kunnen. Maar bij een op de tien lukt het niet en ontstaat een posttraumatisch stresssyndroom.

PTSS

Bij de terreuraanval van 22 maart 2016 werden in totaal 24 slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Brussel opgenomen in UZ Leuven.

Velen van hen waren zwaargewond, maar voor zover psycholoog Els Brunfaut weet, kampt niemand van hen vandaag met een posttraumatisch stresssyndroom. Ook de artsen en andere hulpverleners die toen in UZ Leuven paraat stonden, hebben geen last van secundaire traumatisering.

“Maar er zijn ongetwijfeld mensen die er nog last van hebben”, zegt Els Brunfaut. Zij was een van de psychologen die aangesteld werden om zorg te dragen voor de slachtoffers en hulpverleners van de aanslag in Zaventem en de Brusselse metro.

Lees het volledige artikel 'Wat na de shock?' in UZ Magazine (maart 2017)

Gerelateerd

Meer nieuws over "Psychiatrie"

Diepe hersenstimulatie is doeltreffend bij dwangstoornis

7 februari 2020
Een recente real-worldstudie bevestigt dat diepe hersenstimulatie een succesvolle en goed verdraagbare behandeling is voor patiënten met een obsessief-compulsieve stoornis of dwangstoornis. Bij de studie waren verschillende Europese centra betrokken die werden opgeleid door een team van UZ Leuven en UPC KU Leuven.
Lees meer
Laatste aanpassing: 17 januari 2020