'Slimme' 3D-implantaten voor herstel van grote botdefecten

29 november 2016
Het nieuwe onderzoeksproject Prosperos gaat na of 3D-geprinte implantaten met een speciale toplaag kunnen gebruikt worden voor herstel van grote botdefecten. UZ Leuven is een van de partners binnen het Prosperos-project.
'Slimme' 3D-prothesen

'Slimme' 3D-implantaten voor herstel van grote botdefecten

Nieuw gewricht nodig?

3D-printing maakt het mogelijk om via een scan van je huidige gewricht een perfect passende nieuwe versie te creëren, een implantaat dus op maat van de patiënt. 3D-printing wordt al langer in de medische sector toegepast, maar het Prosperos-project heeft nu tot doel 3D-implantaten nog meer lichaamseigen te maken aan de hand van het materiaal, de structuur en een speciale coating (oppervlaktebehandeling). De onderzoekers spreken over ‘slimme’ implantaten.

‘Slimme’ implantaten

Prof. dr. Michiel Mulier, orthopedisch chirurg: “Klassieke implantaten zijn gericht op het stabiliseren van het gewricht; er zijn weinig variaties beschikbaar. Een ‘slim’ implantaat is volledig op maat van de patiënt en zal sneller ‘herkend’ worden in het bothelingsproces, waardoor nieuw lichaamseigen bot er gemakkelijker zal ingroeien en beter zal functioneren.”

“Daardoor zal de patiënt sneller kunnen herstellen. De implantaten zullen ook langer meegaan, waardoor bijkomende ingrepen kunnen vermeden worden. We verwachten ook dat zo’n implantaat bacteriële infecties kan afremmen en minder ontstekingsprocessen uitlokt. Uiteindelijk is het zelfs de bedoeling om een implantaat te ontwikkelen dat vanzelf ‘vergaat’ en dan wordt vervangen door nieuw aangemaakt bot.”

Rol van UZ Leuven

UZ Leuven is een van de partners binnen het Prosperos-project. Samen met de KU Leuven, 3D Systems Leuven, Antleron en Medanex, en met steun van de provincie Vlaams-Brabant en met Europese middelen, werkt ons ziekenhuis aan de nieuwe 3D-technologie.

Professor Mulier: “UZ Leuven heeft al ervaring met de fabricage en klinische toepassing van 3D-implantaten en is daardoor goed geplaatst om te adviseren over medisch implantaatontwerp en de toepassing ervan in een ziekenhuisomgeving.”

Bovendien zal de researchafdeling op de dienst orthopedie (Institute for Orthopaedic Research and Training, kortweg IORT), onder leiding van prof. ir. Lennart Scheys, aan de hand van geavanceerde bewegingsanalyse en beeldvorming ook de functionaliteit van deze nieuwe generatie aan protheses in kaart brengen. De onderzoekers van het Prosperos-project verwachten over vier jaar de eerste resultaten te kunnen presenteren.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Orthopedie"

Betere bereikbaarheid voor semi-dringende aandoeningen bewegingsstelsel

5 november 2020
Een recent initiatief van de dienst orthopedie UZ Leuven biedt een betere bereikbaarheid voor patiënten met semi-dringende aandoeningen van het bewegingsstelsel.
Lees meer
Meer nieuws over "Orthopedie"

Start raadplegingen campus Kortenberg

29 oktober 2020
De dienst orthopedie zal geleidelijk aan verscheidene raadplegingen openen in Kortenberg. Op deze manier wenst de dienst orthopedie haar kwaliteitsvolle zorg toegankelijker te maken voor patiënten die woonachtig zijn in de rand van Brussel.
Lees meer
Meer nieuws over "Orthopedie"

Leuvense onderzoekers gaan biologisch botweefsel kweken op grote schaal

3 januari 2020
Onderzoekers zijn erin geslaagd organisch botweefsel te kweken op de manier waarop botweefsel bij een embryo ontstaat. "We verwachten de eerste levende implantaten via deze methode bij patiënten over vier jaar”.
Lees meer
Laatste aanpassing: 17 januari 2020