Schoonheidsspecialisten engageren zich voor kankerpatiënten

25 oktober 2018

Een kankerbehandeling is zeer ingrijpend. UZ Leuven en het Leuvens kankerinstituut (LKI) willen kankerpatiënten niet alleen de best mogelijke therapie en zorg bieden, maar ze hebben ook aandacht voor hun levenskwaliteit tijdens en na hun behandeling. Daarom tekenen UZ Leuven, het LKI en het Institute For Professional Care (IFPC) voor de tweede keer een specifieke opleiding uit voor professionele schoonheidsspecialisten. Tijdens dat traject krijgen ze een beter inzicht in de problemen van kankerpatiënten en leren ze op welke manier ze de verzorging in hun salon of instituut kunnen aanpassen. Ook kappers kunnen vanaf dit jaar deelnemen.

Schoonheidsbehandeling van kankerpatiënt

UZ Leuven, het LKI en het Institute For Professional Care (IFPC) organiseren voor de tweede keer een specifieke opleiding voor professionele schoonheidsspecialisten.

Kwalitatieve opleiding als brug

Katleen Vanderbeken, gedelegeerd bestuurder IFPC: "We mogen niet onderschatten hoe groot de angst is om als kankerpatiënt naar een schoonheidsinstituut te stappen. Patiënten vrezen bijvoorbeeld dat ze hun hele verhaal moeten vertellen of dat er verkeerde producten gebruikt zullen worden. Anderzijds zijn ook de professionals vaak onzeker. Ze vragen zich af of er speciale technieken of producten vereist zijn en hoe ze het best communiceren met kankerpatiënten.”

“Het IFPC wilde op die nood inspelen en een kwalitatieve opleiding organiseren voor gediplomeerde schoonheidsspecialisten en kappers. Door een brug te slaan tussen de schoonheidssector en de zorgsector is ons dat gelukt en kunnen we in december 2018 voor de tweede keer een opleiding starten in UZ Leuven.”

Uiterlijke gevolgen

“Na het succesvolle eerste traject kunnen we deze opleiding alleen maar aanbevelen“, zegt professor Michel Delforge, voorzitter van het Leuvens kankerinstituut (LKI). “Als arts ervaren we door de contacten met onze patiënten dat de uiterlijke gevolgen van een kankerbehandeling, zoals huiduitslag en haarverlies, vaak extra onzekerheid met zich meebrengen. Dat gevoel maakt de ziekte nog moeilijker en leidt soms tot sociaal isolement.”

Tijdens hun behandeling kunnen patiënten in het ziekenhuis een beroep doen op een daartoe opgeleide schoonheidsspecialiste, maar daarna weten ze vaak niet bij wie ze terechtkunnen. Professor Delforge: “We zijn blij dat we samen met het IFPC aan een grotere groep schoonheidsspecialisten en kappers kunnen leren hoe ze het best omgaan met kankerpatiënten. Zo helpen ze hen niet alleen op esthetisch vlak, maar ondersteunen ze hen ook bij de verwerking van een ingrijpend proces.”

Nieuw traject in UZ Leuven

Op dinsdag 4 december 2018 start het nieuw traject in UZ Leuven. De deelnemers volgen een opleiding van één jaar met 20 lesdagen (theorie en praktijk). Ze krijgen les van artsen, verpleegkundigen en vakmensen uit het multidisciplinair oncologisch team. Ze schrijven een eindwerk en volgen stage. Na de opleiding krijgen ze een erkenning en een kwaliteitslabel.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Leuven Kankerinstituut (LKI)"

Kankerbehandeling aan huis

16 september 2023
Net voor de zomer kondigde minister Frank Vandenbroucke een wettelijk en financieel kader aan voor thuishospitalisatie bij kanker. UZ Leuven werkte drie jaar mee aan een pilootproject met de overheid voor oncologische behandelingen aan huis.
Lees meer
Meer nieuws over "Leuven Kankerinstituut (LKI)"

Informatieve filmpjes voor kankerpatiënten

12 mei 2023
Wie met een kankerbehandeling begint, heeft vaak nog heel wat vragen en bezorgdheden. In drie nieuwe informatieve filmpjes op de UZ Leuven-website leggen zorgverleners uit wat bepaalde kankerbehandelingen precies inhouden.
Lees meer
Meer nieuws over "Leuven Kankerinstituut (LKI)"

Vrouwen met borstkanker kunnen hormoonbehandeling onderbreken om zwanger te worden

4 mei 2023
Goed nieuws voor borstkankerpatiënten met een kinderwens: jonge vrouwen met borstkanker kunnen veilig de hormoontherapie onderbreken om zwanger te worden. Ze maken op korte termijn niet meer kans op herval van de kanker.
Lees meer
Laatste aanpassing: 28 februari 2020