Schakelzorgcentrum voor regio Leuven opent maandag in campus Pellenberg

16 april 2020

Maandag 20 april opent het regionale schakelzorgcentrum voor de regio Leuven zijn deuren. Het centrum wordt ingericht in de gebouwen van UZ Leuven campus Pellenberg en is een nauwe samenwerking tussen de Stad Leuven, de ziekenhuizen uit de regio en de zorgpartners uit de eerste lijn. Op maandag opent een eerste afdeling, waar 16 (post-)COVID-patiƫnten verzorgd kunnen worden. Een tweede afdeling met nog eens 16 bedden zal worden klaargemaakt.

Locatie, kennis en knowhow

UZ Leuven voorzag de locatie voor het schakelzorgcentrum in een recent vrijgekomen vleugel van revalidatiecentrum Pellenberg. Dr. Wim Tambeur, operationeel directeur UZ Leuven: “De ziekenhuizen boden niet alleen hun gebouw aan, maar stellen ook hun kennis en knowhow ter beschikking om het centrum opgestart te krijgen. We werken mee aan een leidraad om te bekijken welke patiënten het meeste baat hebben bij een verblijf in een schakelzorgcentrum. Het centrum is een goede aanvulling op de COVID-19-afdelingen die momenteel in campus Gasthuisberg en het Regionaal Ziekenhuis H. Hart Leuven operationeel zijn. Daar werden de voorbije weken in snel tempo al verschillende intensieve en niet-intensieve diensten en een medium-care-afdeling opgericht voor coronapatiënten.” Het schakelzorgcentrum krijgt een volledig gescheiden ingang, zodat de patiënten die er verblijven, niet in contact komen met de patiënten van het revalidatiecentrum. De stad Leuven neemt de rol op van de coördinatie van het schakelzorgcentrum.

Zorgverleners uit de thuiszorg

Zorgkundigen en verpleegkundigen uit de thuiszorg zullen aan de slag gaan in het centrum en een team van huisartsen zal het medisch beleid opnemen. Het nodige zorgpersoneel kon bij elkaar worden gebracht dankzij een nauwe samenwerking met verschillende partners uit de eerstelijnszones Leuven, Leuven Noord en Leuven Zuid, samen met Zorgzaam Leuven. Ook vrijwilligers zullen ingeschakeld kunnen worden in de werking.

Schakelzorgcentrum

Een schakelzorgcentrum is een centrum tussen ziekenhuis en thuisverblijf, waar patiënten opgevangen kunnen worden als de druk op de ziekenhuizen toeneemt. Zo’n centrum laat toe om enerzijds zoveel mogelijk bedden in het ziekenhuis beschikbaar te houden voor de patiënten die het het meest nodig hebben. Anderzijds hebben ziekenhuizen ook voldoende capaciteit nodig om de reguliere ziekenhuiswerking opnieuw op te bouwen. COVID-patiënten die na hun ziekenhuisverblijf nog verdere zorg nodig hebben of nog in quarantaine moeten blijven, kunnen er terecht. Ook patiënten die niet moeten worden opgenomen, maar ook niet thuis kunnen blijven, kunnen er op doorverwijzing verblijven. Ten slotte kan het schakelzorgcentrum ook buffercapaciteit bieden voor woonzorgcentra die onder druk komen te staan door de COVID-pandemie.

Eerstelijnszones

Het schakelcentrum van de regio Leuven kan patiënten uit de volledige eerstelijnszone Leuven opvangen. De zone Leuven Noord omvat Boortmeerbeek, Haacht, Rotselaar, Holsbeek, Keerbergen en Tremelo. De zone Leuven Zuid bestaat uit Kortenberg, Herent, Bertem, Huldenberg, Oud-Heverlee, Bierbeek en Lubbeek. Eerstelijnszones zijn opgericht om het werk van lokale overheden, zorg- en hulpverleners beter op elkaar af te stemmen. Zo kunnen alle partners (thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, CAW, huisartsen, kinesisten, apothekers, geestelijke-gezondheidszorgorganisaties, patiëntenverenigingen, ervaringsdeskundigen en lokale besturen) een effectieve en kwalitatieve eerstelijnszorg garanderen.

Laatste aanpassing: 9 augustus 2022