Prof. dr. Séverine Vermeire bekroond voor onderzoek naar inflammatoire darmziekten

15 november 2017

Op 14 november 2017 nam prof. dr. Séverine Vermeire, dienst maag-, darm- en leverziekten, een prijs in ontvangst voor haar onderzoek naar de diagnose en behandeling van inflammatoire darmziekten. De bekendste vormen van die ziekten zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De prijs, een cheque van 50.000 euro, werd uitgereikt door de AstraZeneca Foundation, de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België en de Académie Royale de Médecine de Belgique.

Séverine Vermeire AstraZeneca Award

Prof. dr. Séverine Vermeire neemt de AstraZeneca Award in ontvangst.

Meer inzicht in inflammatoire darmziekten

Professor Vermeire en haar team proberen met hun onderzoek meer inzicht te verwerven in inflammatoire darmziekten en de behandeling ervan te verbeteren. De darmziekten treffen vooral adolescenten en jongvolwassenen in verwesterde landen. Op dit moment wordt geschat dat 0,5% van de bevolking aan een vorm van inflammatoire darmziekten lijdt. Vooral de darmflora en erfelijke factoren blijken een zeer belangrijke rol te spelen in het ontstaan van de ziekten.

Het onderzoek van het team van professor Vermeire toonde aan dat bij de patiënten met de darmziekten bepaalde bacteriën met positieve eigenschappen minder en andere bacteriën met potentieel slechte eigenschappen net meer aanwezig zijn. Bij de familieleden van de patiënten werd een verhoogde hoeveelheid vastgesteld van een stof die de beschermende slijmlaag van de darm afbreekt.

In vervolgstudies zal de samenstelling van de darmflora van de patiënten nog in meer detail worden onderzocht en zal de invloed van voeding en van stoelgangtransplantaties bestudeerd worden. Het team van professor Vermeire hoopt uiteindelijk een definitieve remedie te vinden voor de darmziekten.

De AstraZeneca Foundation Award voor biomedisch wetenschappelijk onderzoek

De Académie Royale de Médecine de Belgique (ARMB) en de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) reiken om de twee jaar de AstraZeneca Foundation Award uit om biomedisch wetenschappelijk onderzoek in de gezondheidszorg te belonen. Met die prijs ondersteunt en stimuleert de AstraZeneca Foundation onderzoekers om praktische toepassingen te vinden voor het meest recente fundamentele onderzoek. Zo ontstaan betere behandelingen, betere diagnoses en innovatieve technologieën.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Maag-, darm- en leverziekten"

Leve bacterie en virus!

23 december 2021
Ons lichaam zit complex in elkaar. Heel wat elementen werken samen om ons gezond te houden. En daar horen ook piepkleine beestjes bij die op het eerste gezicht weinig vriendelijk lijken. Welkom in de wondere wereld van de microbiota.
Lees meer
Meer nieuws over "Maag-, darm- en leverziekten"

Supplement met probiotica kan maagklachten zonder duidelijke oorzaak verlichten

4 augustus 2021
Een voedingssupplement met gunstige bacteriën of probiotica kan onverklaarde maagklachten verminderen, vermoedelijk door het verbeteren van de darmflora en het positief beïnvloeden van het afweersysteem. Dat blijkt voor het eerst uit een studie onder leiding van UZ Leuven bij 68 patiënten.
Lees meer
Meer nieuws over "Maag-, darm- en leverziekten"

Ontsteking in twaalfvingerige darm lijkt oorzaak van onverklaarde maagklachten

16 juni 2021
Leuvense onderzoekers hebben ontdekt dat maagklachten vaak gepaard gaan met een ontsteking in het begin van de dunne darm. De mate van ontsteking wordt beschouwd als een nieuwe biomerker die kan helpen om de juiste diagnose te stellen. Tegelijk vormt het een belangrijk startpunt naar betere behandelingen.
Lees meer
Laatste aanpassing: 28 januari 2020