Onderzoek naar beschermingsmechanisme tijdens kritieke ziekte

6 april 2018

De European Research Council heeft voor vijf jaar een prestigieuze onderzoeksfinanciering, de ‘ERC Advanced Grant’, toegekend aan prof. dr. Greet Van den Berghe, diensthoofd intensieve geneeskunde. De komende jaren zullen professor Van den Berghe en haar team op zoek gaan naar een manier om kritiek zieke patiënten beter te beschermen tegen spierzwakte en hersendisfunctie, door gebruik te maken van mechanismes die geactiveerd worden door vasten.

Prof. dr. Greet Van den Berghe

Prof. dr. Greet Van den Berghe

In eerder onderzoek toonde zij al aan dat kritiek zieke volwassenen en kinderen sneller herstellen als ze niet te vroeg kunstmatige voeding krijgen. De komende jaren wil professor Van den Berghe ontrafelen hoe men de onderliggende mechanismes daarvan verder kan inzetten bij de behandeling van patiënten op intensieve geneeskunde.  

Vetreserves

Uitgangspunt daarbij is de opmerkelijke klinische observatie dat mensen die zwaarlijvig waren voor ze ziek werden, geen of weinig last hebben van spierzwakte tijdens hun ziekte. Zwaarlijvige patiënten vertonen ook reacties die lijken op reacties bij het vasten, ook al zijn de patiënten gevoed. De bescherming bij zwaarlijvige patiënten lijkt teweeggebracht door bestanddelen die vrijkomen uit hun extra vetreserves. Het onderzoeksteam wil te weten komen wat die bestanddelen precies zijn en op welke manier ze beschermend werken. Stap voor stap zal het team onderzoeken of die geïdentificeerde actieve bestanddelen ook aan niet-zwaarlijvige patiënten kunnen worden toegediend, om hen zo te beschermen tegen spier- en hersendisfunctie tijdens een kritieke ziekte.

Het translationeel onderzoek gaat heel breed, van experimenten op muizen in het laboratorium tot het onderzoeken van de klinische toepasbaarheid bij kritiek zieke patiënten op intensieve zorgen. Professor Van den Berghe is één van de twee Belgische onderzoekers die dit jaar zo’n ERC-fonds kregen binnen de categorie Life Sciences.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Intensieve geneeskunde"

Mechanisme dodelijke schimmelinfectie bovenop griep of COVID-19 ontcijferd

25 augustus 2022
Ruim 15 procent van alle ernstig zieke patiënten die met griep of COVID-19 op intensieve zorg belanden, ontwikkelen bijkomend aspergillose, een schimmelinfectie in de longen. Daardoor hebben ze dubbel zoveel kans op overlijden. Een internationale studie van UZ Leuven en KU Leuven ontrafelde het onderliggend mechanisme.
Lees meer
Meer nieuws over "Intensieve geneeskunde"

Leuvense studie brengt immuunreactie in longen van ernstig zieke COVID-19-patiënten in beeld

21 januari 2021
Onderzoekers van UZ Leuven, de KU Leuven en het VIB onderzochten de afweerreactie bij COVID-19-patiënten in het ziekenhuis. Uit analyses van het longvocht ontdekten ze nieuwe factoren die een rol spelen in de overdreven immuunreactie tegen het virus, wat van cruciaal belang is voor de ontwikkeling van behandelingen.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 januari 2020