Nieuw: gezamenlijke raadpleging voor darmfalen en darmtransplantatie

18 januari 2017

Gastro-enterologen en darmtransplantatiechirurgen werken samen met een multidisciplinair team om de functie van de darm zo goed mogelijk te herstellen en om mensen die afhankelijk zijn van intraveneuze voeding optimaal te behandelen.

Darmfalen

Leuven Intestinal Failure and Transplantation Center (LIFT) is het eerste centrum voor gecombineerde zorg bij darmfalen in België.

In tegenstelling tot hartfalen of leverfalen is darmfalen relatief onbekend. Nochtans is de dunne darm net als het hart essentieel om te kunnen leven: zonder dunne darm kan je geen voedingsstoffen opnemen. Om te overleven of, in het geval van kinderen, om te kunnen groeien, zijn patiënten met darmfalen afhankelijk van voeding via een katheter in de bloedvaten, de zogenaamde parenterale voeding. Sommige patiënten hebben een levensnoodzakelijke darmtransplantatie nodig, bijvoorbeeld wanneer ze complicaties als leverfalen of infecties krijgen door langdurige intraveneuze voeding of door een uitgebreide trombose in het buikgebied.

Prof. dr. Jacques Pirenne, transplantatiechirurg in UZ Leuven: “We krijgen wel eens patiënten doorverwezen voor een darmtransplantatie zonder dat het echt nodig is: in heel wat gevallen kunnen we op een andere manier de patiënt verderhelpen, zoals met medicatie, andere chirurgische ingrepen of door het optimaliseren van de intraveneuze voeding. Je zou zelfs kunnen stellen dat het doel van ons darmtransplantatiecentrum is om zo weinig mogelijk darmen te transplanteren. Omgekeerd zijn er ook patiënten die we hadden kunnen helpen met een darmtransplantatie, maar bij wie de verwijzende arts niet aan een darmtransplantatie dacht. Door onze expertise te bundelen kunnen we een patiënt individueel beter opvolgen, alle mogelijkheden bekijken om hem te helpen en in sommige gevallen levens redden.”

Door onze expertise te bundelen kunnen we een patiënt individueel beter opvolgen, alle mogelijkheden bekijken om hem te helpen en in sommige gevallen levens redden.
prof. dr. Jacques Pirenne

Prof. dr. Tim Vanuytsel, gastro-enteroloog in UZ Leuven, volgde een specialisatieopleiding in Groot-Brittannië voor geïntegreerde zorg bij darmfalen: “Chronisch darmfalen is zeldzaam: het gaat om 5 tot 20 mensen per miljoen inwoners. In Engeland en de VS heeft men daarom al langer een paar centra die de zorg bij darmfalen centraliseren. Dat is op de eerste plaats een voordeel voor patiënten, die de best mogelijke kansen krijgen, maar ook voor andere maag-darmartsen. Iedereen weet dat patiënten met darmfalen arbeidsintensieve patiënten zijn: ze hebben complexe problemen, moeten vaak opgenomen worden en de zoektocht naar de juiste intraveneuze voeding is delicaat. Wij willen dat graag doen samen met de artsen van andere ziekenhuizen en onze kennis door middel van een gestructureerd zorgprogramma ter beschikking stellen.

Leuven Intestinal Failure and Transplantation Center (LIFT)

Het Leuven Intestinal Failure and Transplantation Center (LIFT) is het eerste centrum voor gecombineerde zorg bij darmfalen in België. Tot op vandaag kregen 16 patiënten in UZ Leuven een darmtransplantatie, al dan niet gecombineerd met een transplantatie van lever en andere organen in de buik.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Maag-, darm- en leverziekten"

Leve bacterie en virus!

23 december 2021
Ons lichaam zit complex in elkaar. Heel wat elementen werken samen om ons gezond te houden. En daar horen ook piepkleine beestjes bij die op het eerste gezicht weinig vriendelijk lijken. Welkom in de wondere wereld van de microbiota.
Lees meer
Meer nieuws over "Maag-, darm- en leverziekten"

Supplement met probiotica kan maagklachten zonder duidelijke oorzaak verlichten

4 augustus 2021
Een voedingssupplement met gunstige bacteriën of probiotica kan onverklaarde maagklachten verminderen, vermoedelijk door het verbeteren van de darmflora en het positief beïnvloeden van het afweersysteem. Dat blijkt voor het eerst uit een studie onder leiding van UZ Leuven bij 68 patiënten.
Lees meer
Meer nieuws over "Maag-, darm- en leverziekten"

Ontsteking in twaalfvingerige darm lijkt oorzaak van onverklaarde maagklachten

16 juni 2021
Leuvense onderzoekers hebben ontdekt dat maagklachten vaak gepaard gaan met een ontsteking in het begin van de dunne darm. De mate van ontsteking wordt beschouwd als een nieuwe biomerker die kan helpen om de juiste diagnose te stellen. Tegelijk vormt het een belangrijk startpunt naar betere behandelingen.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 maart 2023