Dialyse
Dialyse is een behandeling die de functie van de nieren gedeeltelijk overneemt en afvalstoffen en overtollig vocht uit het lichaam verwijdert. Dialyse is noodzakelijk als de nieren slechts 5 tot 10% meer werken.
Soorten dialyse
Er bestaan verschillende soorten dialyse. U krijgt begeleiding van het predialyseteam om hierin een keuze te maken en de behandeling te kiezen die het best bij u past.
Wat als u niet start met dialyse?
Voor de meeste mensen wegen de nadelen van dialyse niet op tegen de wil om te leven. Maar dat geldt niet voor iedereen. Er zijn ook mensen die de belasting van dialyse te groot vinden. In bepaalde situaties kan het ook zijn dat dialyse niet noodzakelijk bijdraagt aan een langere overleving. Dat is onder meer het geval bij kwetsbare ouderen met een complexe medische voorgeschiedenis. Zij leven vaak even lang met een conservatieve behandeling als met dialyse.
Een conservatie behandeling bestaat uit het innemen van medicijnen, meestal in combinatie met een dieet. In de beginfase helpt een conservatieve behandeling nog enigszins, maar op een gegeven moment is dat niet voldoende en zal u overlijden. Het is niet aan te geven of dit proces dagen, weken of maanden zal duren. Wel is zeker dat u in deze periode hulp en steun van uw zorgverleners en omgeving nodig heeft.
Rol en werking van nieren
Normaal gezien zuiveren de nieren het bloed. Als uw nieren niet goed werken, stapelen afvalstoffen en vocht zich op en zal u zonder nierfunctievervangende behandeling meestal overlijden. Om dit te voorkomen, wordt gestart met nierdialyse. Dit gebeurt vaak in afwachting van een niertransplantatie.