Gevoelens - jong en kanker

Kanker heeft een grote invloed op je leven. Alles is anders. Dat kan je somber, eenzaam of boos maken. Veel mensen met kanker hebben dit soort gevoelens. We geven je enkele kanalen om erover te praten.

Onco-psychologen en psychomotorisch therapeuten in UZ Leuven

Kanker heeft een grote invloed op je leven. Alles is anders. Dat kan je somber, eenzaam of boos maken. Veel mensen met kanker hebben dit soort gevoelens.

Als je hierover met iemand wil praten, kan je vragen naar de onco-psycholoog van je afdeling via je arts of verpleegkundige. Ook je naasten kunnen bij hen terecht.

Tijdens gesprekken wordt samen bekeken wat er aan de hand is, hoe je de ziekte en behandeling beleeft en hoe je ermee kan omgaan.

Jij en je familie kunnen ook terecht bij de psychomotorische therapeut in verband met klachten rond o.a. stress, spanningen, prikfobie, anticiperend braken, hyperventilatie, pijn, angst om te bewegen, slaapproblemen, angst voor behandelingen…

Contact - onco-psychologen en psychotherapeuten

Oncohulp Vlaanderen

Op de website Oncohulp Vlaanderen kan je een psycholoog of seksuoloog in jouw regio vinden die ervaring heeft met kanker, binnen of buiten het ziekenhuis.

De Kankerlijn

De Kankerlijn van Kom op tegen Kanker is er voor een luisterend oor, deskundig advies of een bemoedigend gesprek, voor informatie over juridische, medische, psychologische en sociale aspecten van kanker.

Je kan hen bellen, chatten of mailen.

Contact - Kankerlijn

Allesoverkanker: Jong en kanker?!

Op de website ‘Jong en kanker?!’ van Kom op tegen Kanker vind je steun bij andere jonge mensen met kanker, info over verschillende thema’s en initiatieven voor jou.

Kankerinfo

Kankerinfo is er om je te begeleiden en te antwoorden op al je vragen over kanker. Ze richten zicht tot alle personen die van ver of dichtbij door kanker zijn getroffen. Op hun website vind je informatie waar je terecht kan voor emotionele steun.

Jongeren en kanker

Op deze website van Stichting tegen Kanker vind je informatie en tips over jong zijn en kanker.

Tejo

Tejo biedt laagdrempelige ondersteuning aan jongeren tussen 10 en 20 jaar. Onmiddellijk, kort, anoniem en gratis.

Over heel Vlaanderen zijn er verschillende Tejo-huizen.

JAC

Voel je je niet goed in je vel? Het Jongeren Advies Centrum kan jou informatie, advies en hulp bieden indien jij jonger dan 25 jaar oud bent.

Via www.jac.be vind je ook het JAC in jouw buurt terug. Je kunt er zo binnenlopen, het is gratis en men waarborgt jouw anonimiteit. Je kan ook chatten met een medewerker via hun site.

Kanker doet veel met je

Op de Nederlandse site www.kankerdoetveelmetje.nl vind je uitleg over bepaalde emoties als je met kanker geconfronteerd wordt en hoe je deze kan herkennen.

 

Fit in je hoofd

Fit in je hoofd is een campagne van de Vlaamse overheid rond geestelijke gezondheid. De website www.fitinjehoofd.be is bedoeld om je geestelijke gezondheid te trainen en te verzorgen.

De website kan je helpen een gevoel van controle over je eigen leven te krijgen. Je vindt er tips om aan de slag te gaan met je eigen veerkracht en gevoelens.

Op eigen benen

Hoe ga jij om met je aandoening en de overgang naar volwassenheid?

Op de Nederlandse site www.opeigenbenen.nu vind je informatie en tips over zorg en jouw eigen regie rond je behandeling en behandelplan.

Pimpyourmind

Op www.pimpyourmind.be vind je een gratis onlinecursus mindfulness voor jongeren.

Jongerenbox

De jongerenbox van Care4AYA is bedoeld voor jongeren met kanker en hun familie, vrienden en zorgverleners. Het is een gratis box vol informatie, leuke kaartjes, stickers, getuigenissen, weetjes en interessante links om je te helpen in je zoektocht als jongere tijdens en na kanker. De box bestellen kan via de website www.kankercounteren.be/infobox-vol-weetjes-en-links

Watwat.be

De website www.watwat.be geeft betrouwbare informatie over allerlei onderwerpen die jongeren belangrijk vinden. Je kan de informatie aanpassen aan je leeftijd. Voor ‘wat wat’ is geen topic te gek of taboe te groot.

Your guide to cancer

De Engelse organisatie Teenage Cancer Trust maakte een gids voor jonge mensen met kanker. Je vindt er informatie en tips over het omgaan met het nieuws van de diagnose, de impact van de ziekte op je dagelijkse leven, wat na behandeling, …

Laatste aanpassing: 10 februari 2023