Borstprothese (uitwendig)

Kunstborst
Na een borstoperatie kan u ervoor kiezen om een borstprothese te dragen. Het dragen van een prothese kan een goed hulpmiddel zijn om uw zelfvertrouwen terug te vinden. Borstprotheses bestaan in verschillende maten, vormen, diktes en kleuren.

Afspraken

Multidisciplinair borstcentrum (MBC)

Soorten borstprothesen

Watten borstprothese

Watten borstprothese

Na de ingreep zal de bandagist of verpleegkundige bij u langskomen op de afdeling en u een eerste voorlopige prothese aanpassen. Dit bestaat uit een voorgevormd stoffen hoesje opgevuld met een soort watten. Deze kan u dragen in een comfort-BH. De watten prothese is licht en geeft geen druk. U mag deze onmiddellijk na de ingreep dragen.

Siliconen borstprothese

Siliconen borstprothese

Na minimaal 6 weken kan u overstappen naar een uitwendige siliconen prothese. De prothese bestaat in verschillende materialen, vormen, diktes, maten, gewichten en kleuren. De prothese voelt zwaar aan en benadert het gewicht van uw borst. De prothese is bestand tegen (zout) water, zweet en chloor en kan gemakkelijk gereinigd worden. Het materiaal neemt de temperatuur van uw borst aan. De standaard siliconen prothese wordt volledig terugbetaald door het ziekenfonds.

Kleefprothese op de borst

De kleefprothese wordt niet in een BH gedragen, maar rechtstreeks op de huid gekleefd aan de hand van een siliconen kleeflaag. Omdat het gewicht van de prothese niet enkel door de schouder, maar door de huid gedragen wordt is dit minder belastend voor de nek en schouders. De kleefprothese wordt aangeraden vanaf 1 jaar na de ingreep. De kleefprothese wordt gedeeltelijk terugbetaald door het ziekenfonds.

Zwemborstprothese

Borstprothese om te zwemmen

De zwemprothese is lichter dan een siliconen prothese en voert water of zweet vlotter af, waardoor de pasvorm mooi blijft. De zwemprothese is geschikt voor alle sportactiviteiten in en rond het water. Het is gemakkelijk te reinigen, sneldrogend en bestand tegen zout water en chloor. De zwemprothese wordt niet standaard terugbetaald door het ziekenfonds. 

Deelborstprothese

De deelprothese kan de vorm van de borst of de symmetrie van de twee borsten aanvullen. Deze prothese is van toepassing bij een borstsparende ingreep of reconstructie. Ook deze prothese bestaat in verschillende maten, vormen, diktes en kleuren. De deelprothese kan gemakkelijk gereinigd worden. De deelprothese wordt volledig terugbetaald door het ziekenfonds.

Qups

Qups

Qups zijn prothesen gemaakt uit een soort schuim in plaats van siliconen. Deze prothesen zijn omringd met eens stoffen hoesje in verschillende kleuren en printen. Qups worden niet terugbetaald door het ziekenfonds. 

Tips voor het passen van de borstprothese

  • Maak een afspraak om uw eerste prothese te kiezen. Zo heeft de bandagist voldoende tijd om de juiste prothese aan te meten. 
  • Draag bij voorkeur een licht, effen T-shirt om een zo goed mogelijke pasvorm te vinden. 

Prothese-lingerie

borstprothese-lingerie

De uitwendige borstprothese wordt in een prothese-bh gedragen die voorzien is met een hoesje waarin de prothese past. Net als bij gewone lingerie, is er een breed gamma: voorgevormde of niet voorgevormde bh’s, bh’s met of zonder beugel, … 

U kan deze bh’s kopen bij de bandagist of in een lingeriewinkel. 

We raden aan om voor de operatie een comfort-BH aan te kopen, deze bh is niet te spannend, heeft geen beugel en heeft geen storende naden. Als dit niet lukt, is er een beperkte voorraad op de afdeling. De verpleegkundige helpt dan mee de juiste maat voor u te zoeken. 

Een compressie-bh wordt niet standaard aangeraden. Het kan aangewezen zijn in specifieke situaties, zoals blijvende vochtopstapeling. Bespreek dit eerst met uw hulpverlener. 

Andere mogelijkheden in lingerie

  • Verder bestaan er badpakken, bikini’s, tankini’s, … Maak altijd een afspraak in de winkel zodat men voldoende tijd heeft om u te begeleiden. 
  • Het is geen verplichting om een aangepaste bh te kopen, soms is het mogelijk om de bh’s die u al hebt te laten aanpassen. 

Tips bij het aankopen van prothese-lingerie

  • Kies een goed passend model dat de borst goed omvat.
  • Kies een bh die de borst goed ondersteunt en niet knelt.
  • Kies voldoende brede schouderbandjes, zeker als u wat zwaardere borsten hebt.
  • Kies een bh die hoog aansluit, zodat de prothese niet zichtbaar is en goed op zijn plaats blijft zitten.

Terugbetaling van borstprothesen en prothese-lingerie

Het ziekenfonds betaalt de volgende prothesen terug: 

  • De postoperatieve prothese die u minstens 6 weken na de ingreep draagt. 
  • De siliconen (deel)prothese die u na minimaal 6 weken kan aankopen. Na 1 jaar hebt u recht op terugbetaling van een nieuwe prothese. 
  • Vanaf dan heeft u om de 2 jaar recht op terugbetaling van een prothese. 

Sinds augustus 2022 bestaat er een verlaagd btw-tarief voor protheselingerie en badmode: 6% in plaats van 21%. 

Voor de terugbetaling en verlaging van de btw heeft u een attest nodig van de behandelende arts of de huisarts.

Brochures

Waar kan u terecht?

Bij de trajectbegeleiding krijgt u een lijst overhandigd met bandagisten en lingeriezaken in Vlaanderen waar u terecht kan. 

Let op, deze lijst is niet volledig en zal niet elke bandagist of lingeriezaak bevatten. 

U bent vrij om te kiezen welke bandagist uw voorkeur geniet, ook als deze niet in de lijst staan.

Contact trajectbegeleiding MBC

Laatste aanpassing: 15 mei 2024