Wat zijn lightproducten?

Lightproducten zijn alle voedingsmiddelen die minstens 1/3de minder calorieën, vetten, suiker of alcohol bevatten in vergelijking tot het standaardproduct.
Er zijn heel wat producten die in het verleden ten onrechte de vermelding light verkregen: soms was het suikergehalte wel verlaagd, maar het vetgehalte gestegen, zoals bijvoorbeeld bij koekjes, chocopasta en chocolade. Op andere voedingsmiddelen stond bv. ‘0%’ vermeld op het etiket, wat verwees naar slechts 1 ingrediënt bv. vet, maar ze bevatten nog steeds veel suiker. Heel wat vetrijke voedingsmiddelen bestaan in een lightversie bv. chips, paté, salami. Ze bevatten wel minder calorieën, maar zijn nog altijd vet- en calorierijk.

Lightproducten die wel goed scoren door hun lager vet- en/of suikergehalte en hun lagere calorie-inhoud zijn: lightfrisdranken, gearomatiseerde waters, minarines, 20+ en 30+ kazen, lightroom, lightmayonaise, slasauzen en magere melkproducten.

Mag ik lightproducten eten tijdens de zwangerschap?

Er wordt in de volksmond nogal vaak beweerd dat het gebruik van lightproducten tijdens de zwangerschap niet gezond is. Niets is minder waar!

De meeste lightproducten hebben gewoon een lager vet en/of suikergehalte, bv. light-kaas, minarines, light-room,… Aan deze voedingsmiddelen is dus niets anders toegevoegd wat eventueel gevaarlijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Je mag ze dus zonder probleem eten tijdens je zwangerschap, dit wordt zelfs aangeraden!

In sommige lightproducten wordt suiker vervangen door zoetstoffen, bv. light-frisdrank, melkdesserts met zoetstof, koekjes met zoetstof, … Aan deze zoetstoffen wordt een aanvaardbare dagdosis toegekend. Wanneer uw consumptie van zoetstoffen deze grens niet overschrijdt, wordt het als veilig beschouwd.

Lightfrisdranken worden gezoet met aspartaam. Aan aspartaam is een aanvaardbare dagdosis van 40 mg/kg lichaamsgewicht toegekend. Zolang de inname van aspartaam onder de aanvaardbare dagdosis blijf, wordt het veilig beschouwd, zowel voor de moeder als voor de foetus. Om boven deze aanvaardbare dagdosis te komen, moet u al zeer veel light-frisdrank drinken, namelijk ongeveer 4 liter voor een vrouw van 55 kg. Toch is het aangeraden voor een zwangere vrouw om niet meer dan 0,5 liter lightfrisdrank per dag drinken. Water drinken geniet de voorkeur en lightfrisdrank mag enkel dienen ter afwisseling van water.