Deze medische info bespreekt u best met uw arts tijdens een consultatie.

U probeert een film te starten. Dit lukt niet omdat u ofwel niet beschikt over de nieuwste versie van de Adobe Flash® speler, ofwel JavaScript niet geactiveerd is. Beide zijn nodig om de film te kunnen spelen.

You are trying to load a film. Either you do not have the newest version of Adobe Flash®, or you have JavaScript disabled. To play the film, you must ensure you have these capabilities.


camera
Klik op het camera icoon om de film te bekijken.3D-modelKlik op het draaien icoon om een 3D-model of doorsnede te bekijken. Sleep de muis over het model om het te draaien.
tekst
Klik op het tekst icoon om de gesproken tekst te herlezen.diaKlik op het dia icoon. Beweeg de muis over de opgelichte punten voor meer informatie. Gebruik de pijltjes om te bladeren.

Weergave van de gesproken tekst

De lever is een orgaan rechtsboven in de buik, een onderdeel van het spijsverteringsstelsel. De lever heeft verschillende levensondersteunende functies: voedingsstoffen verwerken, eiwitten aanmaken, suikers of glycogeen opslaan. Ook speelt de lever een rol bij het regelen van de hormoon-, bloedsuiker- en cholesterolspiegels van het lichaam, en bij de vochthuishouding. De lever filtert ongewenste stoffen en helpt het lichaam bij het bestrijden van infecties.

Hepatitis is een virus dat via de bloedsomloop door het lichaam wordt verspreid en de lever aantast. Er zijn verschillende soorten hepatitis, en hepatitis-C is de meest schadelijke. Door het hepatitisvirus raakt de lever ontstoken. Gezonde cellen worden vervangen door littekenweefsel. Daardoor kan de lever niet meer normaal functioneren.

Voor sommige vormen van hepatitis kun je worden ingeënt. In veel landen worden kinderen standaard ingeënt tegen hepatitis-B, in ons land krijg je een inenting als je bijvoorbeeld naar tropische landen reist. Als iemand met het hepatitisvirus wordt geïnfecteerd, kan de dokter medicijnen voorschrijven ter verlichting van bepaalde symptomen van de ziekte. Voor mensen met hepatitis is het belangrijk, alcohol en bepaalde medicijnen te vermijden, die extra schade aan de lever kunnen veroorzaken.

Gerelateerde films

Bekijk ook onze andere brochures en films.