Het norovirus is een besmettelijke verwekker van buikgriep
Het norovirus is een besmettelijke verwekker van buikgriep

Op maandag 26 februari werden bij een aantal patiënten van het dialysecentrum van UZ Leuven buikgriepsymptomen vastgesteld. De patiënten bleken besmet te zijn met het norovirus, een relatief onschuldige, maar heel besmettelijke vorm van buikgriep. Op dit moment werd het virus bij in totaal 15 patiënten vastgesteld, maar de meesten onder hen zijn intussen weer klachtenvrij. UZ Leuven neemt alle nodige maatregelen om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

De besmetting vond vermoedelijk al plaats op vrijdag 23 februari. Met een aantal maatregelen zorgt het ziekenhuis ervoor dat het virus onder controle blijft. Zo worden patiënten met maag- of darmklachten in isolatie verzorgd, hebben ze apart sanitair en aparte eetruimtes en draagt het verplegend personeel een beschermende schort, handschoenen en een mondmasker. Vloeren en bedden worden voortdurend ontsmet.

Ook bij het verlaten van het dialysecentrum gelden voorzorgsmaatregels om verdere besmetting te voorkomen. Patiënten krijgen het advies hun handen vaak en grondig te wassen. Tijdens de taxirit naar huis dragen ze een mondmasker. De rust- en verzorgingstehuizen waar betrokken patiënten verblijven, krijgen een informatiebrief.

Dankzij die maatregelen lijkt het virus snel onder controle te raken. Het aantal besmettingen is sinds vanochtend niet meer toegenomen en het aantal patiënten met symptomen neemt af. UZ Leuven blijft voorlopig alle patiënten met maag- en darmsymptomen isoleren en testen op het norovirus. De voorzorgsmaatregelen blijven van kracht tot 14 dagen nadat de laatste besmetting bewezen werd.

 

Over het norovirus
Het norovirus, een verwekker van buikgriep, is een heel besmettelijk virus, dat een ontsteking van de darmen veroorzaakt. De belangrijkste symptomen zijn braken, diarree, misselijkheid, koorts, hoofdpijn en buikpijn. De symptomen zijn heel hinderlijk voor patiënten, maar verdwijnen met voldoende rust na een tweetal dagen meestal spontaan. Het is echter wel belangrijk goede voorzorgen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen en erover te waken dat de patiënt voldoende gehydrateerd blijft. Oudere patiënten, kinderen en patiënten die door een andere medische aandoening een verhoogd risico hebben op verwikkelingen, moeten bovendien snel hulp zoeken wanneer ze buikgriepsymptomen opmerken.