Smiley-label voor voedselveilige keuken
Smiley-label voor voedselveilige keuken

Bekroning

UZ Leuven is opnieuw beloond voor zijn hygiënische en voedselveilige keuken en bestendigde als ziekenhuis met een voedingsdienst in eigen beheer het Smiley-label. 

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) kent ons tot eind 2019 de Smiley toe als erkenning voor de autocontrole en de gegarandeerde voedselveiligheid.

UZ Leuven behaalde in 2013 als eerste ziekenhuis dit Smiley-label.

Eigen keuken en bakkerij

UZ Leuven heeft een eigen keuken en bakkerij die de honger stillen van patiënten, bezoekers en medewerkers.

  • Dagelijks worden hier 3.500 warme maaltijden geproduceerd en een totaal van 8.000 maaltijdcomponenten (avondschoteltjes, koude schotels, …).
  • De bakkerij produceert elke dag 620 broden, 130 taarten en 1 500 koffiekoeken.

Hygiëne als onderdeel van kwaliteitsvolle patiëntenzorg

De voorbije voedselcrisissen toonden al aan hoe belangrijk voedselveiligheid is. UZ Leuven voert een goede hygiëne dan ook hoog in het vaandel als onderdeel van een kwaliteitsvolle patiëntenzorg, ook voor het bereiden, bewaren en distribueren van voedsel. De Smiley van het FAVV staat garant voor goede hygiënepraktijken en een sluitend controlesysteem dat de voedselveiligheid waarborgt. Een extern controleorgaan voerde ter plaatse een grondige audit uit, die aangaf dat aan alle strenge eisen van het FAVV wordt voldaan.

Temperatuurbeheersing, hygiëne en kwaliteit

De belangrijkste aandachtspunten om de voedselveiligheid te garanderen zijn temperatuurbeheersing, hygiëne en kwaliteit. Zo hebben de koelcellen en diepvriezers van UZ Leuven een automatische temperatuurcontrole, heeft elke keuken zijn eigen hygiëneplannen en procedures en worden alle producten bij levering gecontroleerd op temperatuur, kwaliteit, gewicht en versheid. Daarnaast krijgen de medewerkers interne opleidingen in samenwerking met de dienst ziekenhuishygiëne en worden jaarlijks interne en externe audits uitgevoerd.