Zomertijd - leestijd

‘Lezen is reizen in de tijd en in je hoofd.’ Omdat het zo zalig is om je te laten meenemen door een boek, omdat je overal kan ronddwalen in verhalen omdat de ziekenhuisbibliotheek een schatkamer aan verhalen is … raden we je enkele pareltjes aan, allemaal te vinden in onze bibliotheek.

Frederik Backman, Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt

De zevenjarige Elsa verliest haar oma, die tevens haar beste en enige vriendin was.
Oma vertelde Elsa altijd de prachtigste sprookjes en verhalen, dus zorgt ze dat Elsa na haar overlijden zelf in een sprookje terecht komt:
oma laat een stapel brieven achter waarin ze iedereen die ze heeft gekwetst haar verontschuldigingen aanbiedt.
Aan Elsa de taak om deze brieven te bezorgen zo het sprookje van de werkelijkheid te leren ontrafelen.

Een vertederende feelgood- roman, voor een lach en een traan.

Philippe Claudel, Het kleine meisje van meneer Linh

Met zijn meesterlijke sfeerbeschrijvingen, prachtige beelden en treffende taalgebruik raakt Claudel de kern van het menselijk bestaan: de fundamentele behoefte aan het contact met andere mensen. 'Een oude man staat op het achterdek van een boot. In zijn armen houdt hij een lichte koffer en een pasgeborene, nog lichter dan de koffer. De oude man heet Meneer Linh. Hij is de enige die weet dat hij zo heet, want iedereen die het wist is om hem heen gestorven.'

M.J. Arlidge, Kom je spelen? (thriller)

Chicago wordt opgeschrikt door de moord op twee jonge twintigers, beiden zijn gruwelijk verminkt. Er wordt al snel gedacht aan een seriemoordenaar. De politie heeft grote moeite om erachter te komen wie de dader is. Hij is berekenend en gaat erg zorgvuldig te werk. Het enige verband tussen de twee moorden is een jonge vrouw, Cassie. Zij beweert dat ze voorafgaand aan de moorden al wist wanneer deze zouden plaatsvinden.

Niets zo leuk als duistere boeken lezen in de stralende zon...

Kader Abdolah, Het huis van de moskee (luisterboek)

In de Iraanse provincieplaats Senedjan staat 'het huis van de moskee', een eeuwenoud huis dat aan de moskee vastzit. Het wordt bewoond door de hoofdpersoon Aga Djan en zijn omvangrijke familie. Aga Djan is als hoofd van de moskee en van de bazaar ongeveer de belangrijkste man van Senedjan. Het huis van de moskee staat voor traditie, oude cultuur en milde islam. Maar de tijden veranderen en de tradities komen onder druk te staan

Hermann Koch, Zomerhuis met zwembad (grootletterboek)

Zomerhuis met zwembad is een spannende roman van Herman Koch, de schrijver van het Boekenweekgeschenk 2017. Hierin heeft huisarts Marc Schlosser een medische fout begaan, waardoor beroemd acteur Ralph Meier overlijdt. Maar is het wel een fout, of heeft het alles te maken met de gebeurtenissen in het zomerhuis van het echtpaar Meier?

Een verhaal over liefde, verraad en wraak, spannend, griezelig, maar ook hilarisch komisch.

Listopedia. Honderden interessante, bizarre en leerzame lijstjes (non fictie)

LIST-O-PEDIA vind je 190 spectaculair geïllustreerde lijstjes van de grootste, oudste, gekste en meest schandalige dingen uit de geschiedenis en van de wereld, waaronder:
10 onopgeloste mysteriën * 57 interessante chipssmaken * 15 films met reuzenkonijnen * 14 missers van missen * 11 verdwenen beschavingen * 20 gekke kunstenaarsbenodigdheden * 18 dingen die uit de lucht kwamen vallen * 7 bizarre dingen die in naam van de wetenschap zijn gedaan * 15 dieren met vreemde paringsrituelen * 21 verboden boeken * en nog veel meer!

Jozef Deleu, Groot gezinsverzenboek. 500 gedichten over leven, liefde en dood

Het Nieuw Groot Verzenboek van Jozef Deleu is een van de langstlopende bloemlezingen in Vlaanderen en Nederland. Het is een unieke verzameling van 600 gedichten over leven, liefde en dood die opnieuw werd geactualiseerd. Hetis een betrouwbaar overzicht van de moderne poëzie.
Deze bloemlezing richt zich tot alle poëzieliefhebbers. Ze geeft een veelzijdig en evenwichtig beeld van de poëzie in het Nederlands, van Gezelle en Gorter tot Simone Atangana Bekono en Iduna Paalman.

Omdat poëzie zo troostend kan zijn- gedichten voor alle levenssituaties, een hele zomer lang.

Jonathan Saffran Foer, Extremely loud and incredibly close

A troubled young boy, Oskar, is trying to cope with the loss of his father. Oskar starts lashing out at his mother and the world. Until a year later, he discovers a mysterious key in his father's belongings and embarks on a scavenger hunt to find the matching lock, just as he used to when his father was alive. On this journey he is bound to meet a lot of people and learn a lot about himself and his family, but will he ever find the lock?

Joseph Joffo, Un sac de billes

1941, en plein cœur de la France occupée. Joseph et son grand frère Maurice, à peine âgés d’une dizaine d’années, s’enfuient afin de rejoindre la zone libre, et d’échapper à l’occupant nazi. Désormais séparés de leurs parents, ils connaîtront un véritable périple au cœur du territoire français, de Paris à Nice. Un récit dans lequel, entre liberté et danger, les deux frères devront faire preuve de courage et d’ingéniosité pour échapper à l’invasion ennemie , et rejoindre leur famille.

Wil je graag meer te weten komen over de bibliotheek van het ziekenhuis, door de catalogus snuisteren of wat zomerliteratuur ontlenen?
Klik dan hier.
We wensen je veel leesplezier!

Laatste aanpassing: 30 juni 2022