U kunt jarenlang drager zijn van een ziekenhuisbacterie zonder dat u iets merkt.
U kunt jarenlang drager zijn van een ziekenhuisbacterie zonder dat u iets merkt.

Volg deze tips bij uw bezoek

Zo helpt u besmetting met de ziekenhuisbacterie te voorkomen.

  • Was of ontsmet uw handen voor en na uw bezoek.
  • Bezoek liefst maar één patiënt tegelijkertijd.
  • Bent u verkouden, stel dan uw bezoek even uit.
  • Maak niet meer fysiek contact met de patiënt dan nodig.
  • Werkt u in de landbouwsector? Of werkt u met dieren? Wees dan nog iets voorzichtiger met fysiek contact.

Bezoekers en patiënten besmetten ziekenhuis

Vandaag zijn het eerder patiënten en bezoekers die het ziekenhuis besmetten dan andersom. Heel wat patiënten met een ziekenhuisbacterie zijn immers besmet voor ze een eerste stap in een ziekenhuis zetten. Dat komt omdat u jarenlang drager kunt zijn zonder dat u iets merkt.

Besmet zijn is niet altijd ziek zijn

Besmet zijn met de ziekenhuisbacterie wil niet zeggen dat u ook ziek bent. Een ziekenhuisbacterie kan een ziekenhuisinfectie veroorzaken, bijvoorbeeld een wondinfectie of een bloedinfectie. Maar dat gebeurt niet altijd.

Sommige patiënten hebben wel meer kans op een infectie, zoals mensen die een zware operatie achter de rug hebben, kankerpatiënten, oudere mensen en mensen met een zwak immuunsysteem.

Over ziekenhuisbacterie

De ziekenhuisbacterie is een onzichtbaar beestje dat in elk ziekenhuis wel eens opduikt en moeilijk weg te krijgen is. De ziekenhuisbacterie is niet één bacterie, het zijn verschillende soorten bacteriën. De meest voorkomende zijn MRSA (methicilline resistente stafylococcus aureus), CPE (vancomycine resistente enterokokken) en ESBL (extended spectrum beta-lactamase).

Ziekenhuisbacteriën zijn niet gevaarlijker of agressiever dan andere bacteriën. Maar ze gedijen goed in de buurt van antibiotica en zijn er resistent tegen. Juist daarom treft u ze gemakkelijker aan in een ziekenhuis.

Meer weten?