Voedingsetiketten leren lezen bij een zoutarm dieet

Deze film leert u hoe u etiketten leest in het kader van een zoutarm dieet. Wat verstaat men onder zout? Wat is het verschil tussen natrium, sodium en natriumchloride? Leer de ingrediëntenlijst lezen (bv. aanwezigheid van zout, zeezout, kruidenzout…) aan de hand van enkele voorbeelden van producten.
Voedingsetiketten leren lezen bij een zoutarm dieet

Hoeveel zout mag je dagelijks gebruiken?

De aanbevolen hoeveelheid bedraagt maximaal 5 à 6 gram zout per dag.

In welke voedingsmiddelen vind je zout?

Het zout dat we dagelijks gebruiken, heeft als chemische naam: natriumchloride. Afgekort: NaCl.

In bijna alle voedingsmiddelen zit van nature zout. Maar het grootste deel wordt toegevoegd door de fabrikant in bijvoorbeeld kant-en-klare producten, soep, brood, kaas, charcuterie, zoute snacks, conserven of koekjes. Daarnaast voeg je zelf makkelijk zout toe bij de bereiding van de maaltijd of strooi je bij aan tafel.

Hoe kun je het zout verminderen in je voeding?

Voeg zelf geen keukenzout toe. Verse of gedroogde kruiden bieden een goed en smaakvol alternatief.

Vermijd gemengde kruiden zoals kippenkruiden. Ze kunnen zout bevatten.

Vervangzout, dieetzout, zeezout, selderzout, kruidenzout zijn geen alternatief voor keukenzout.

Bij het winkelen kies je producten met het laagste zoutgehalte. Het lezen van etiketten is hierbij zeker een must.

Hoe vind je het zoutgehalte terug op een etiket?

Op een verpakking vind je enerzijds een ingrediëntenlijst terug en anderzijds de voedingswaarde per 100 gram, 100 ml of per portie.

Op een ingrediëntenlijst staat het meest gebruikte ingrediënt vooraan, het minst gebruikte achteraan. Wanneer zout als eerste ingrediënt staat, bevat het product dus veel zout. Wanneer zout niet bij de ingrediënten staat, bevat dit product geen toegevoegd zout.

Kijk ook naar de voedingswaarde van een product. Zout staat aangegeven per 100 ml, 100 g of per portie.

Door producten te vergelijken in de winkel, kan je het product kiezen met het laagste zoutgehalte.

Kaas

Het zoutgehalte van kaas varieert naargelang de kaassoort. Verse kaas, zachte kaas, harde kaas, smeltkaas. De kaas mag niet meer dan 1,5 gram zout per 100 gram bevatten.

Vleeswaren en viswaren

Vleeswaren bevatten meestal veel toegevoegd zout. Vermijd daarom gerookte vlees- of viswaren, salami, pasteien en kant-en-klare slaatjes. Probeer dagelijks te variëren in de keuze. Een stukje gebraad of koude kip bevat minder zout dan ontvette ham en kipfilet. Ook is er een duidelijk verschil in zoutgehalte binnen de verschillende merken.

Brood en broodvervangers

Kies bij voorkeur zoutarm brood, beschuiten, Cracottes en rijstwafels zonder toegevoegd zout.

Smeer- en bereidingsvetten

Sommige vetten bevatten behoorlijk wat toegevoegd zout. Bijvoorbeeld Solo bevat 1,5 gram zout per 100 gram. Becel Bakken en Braden bijvoorbeeld bevat 0,025 gram zout per 100 gram. Hier wordt geen zout toegevoegd.

Kies diverse oliesoorten. Ze bevatten geen zout.

Groenten en fruit

In fruit en verse groenten zit nauwelijks zout. Je mag er dus zoveel van eten als aanbevolen.

Gebruik zoveel mogelijk pure, onbewerkte voedingsmiddelen. Zo kun je je zoutinname sterk verminderen.

Probeer bij het winkelen de etiketten te lezen en te vergelijken zodat je een betere keuze kan maken. Als je twijfelt, contacteer dan je diëtiste. Zij kan je bijstaan bij de juiste keuze van producten.

Laatste aanpassing: 2 maart 2020