Drie keer per dag mag

Tussendoortjes horen thuis binnen een gezond en evenwichtig voedingspatroon. U kunt er gerust drie per dag van nemen. Belangrijk: ze mogen geen hoofdmaaltijd vervangen.

Een gezond tussendoortje bevat niet meer dan 100 tot 150 kcal. Ga voor veel mineralen, vitaminen en vezels en let op suiker en vet.

Suiker: overdaad schaadt

Zoete tussendoortjes zijn populair. Maar probeer uw suikerinname toch te beperken, want per dag wordt een maximumsuikerinname geadviseerd van:

  • 4 koffielepels (of 25 gram) voor vrouwen
  • 6 koffielepels (of 37 gram) voor mannen

Enkele voorbeelden

  • 1 glas echte cola: 4 koffielepels
  • 1 pakje Prince Mini stars koekjes (6 koekjes): 2 koffielepels
  • 2 Granny biscuits met chocolade: 1,5 koffielepel
  • 3 koeken Betterfood start: 1 koffielepel
  • 100 g M&M's: 11 koffielepels
  • 1 Milka choco supreme: 2 koffielepels

Calorieën: soms belangrijk

Bij sommige aandoeningen krijgen patiënten het advies zeer calorierijk te eten. Dat is het geval als de therapie veel van het lichaam vraagt, waardoor het extra energie nodig heeft om te herstellen.

De diëtisten geven gerichte voedingsadviezen en concrete recepten mee zodat de patiënten niet te veel gewicht verliezen.

Op zoek naar inspiratie?

Kom naar de infostand op de verschillende campussen, met proevertjes, een quiz en veel inspiratie voor lekkere en gezonde tussendoortjes.

Wie lust er geen chocomousse?

Probeer alvast onderstaand recept eens.

Gewoon voedingspatroon Calorierijk dieet
68 kcal per portie 275 kcal per portie

Ingrediënten (voor 2 porties)

  • 2 eiwitten
  • 20 g zwarte chocolade
  • 5 g instantpoeder voor chocolademelk
  • 2 eetlepels zoetstof

Ingrediënten (voor 3 porties)

  • 15 g echte boter
  • 2 eiwitten
  • 100 g zwarte chocolade
  • 2 eigelen
  • 30 g suiker
  • 10 ml room 40%

Bereiding

  • Smelt de chocolade 1 minuut in de microgolfoven.
  • Klopt het eiwit op met de zoetstof.
  • Voeg de gesmolten chocolade en het cacaopoeder toe.
  • Verdeel in twee kommetjes en laat opstijven.

Bereiding

  • Smelt de boter met de chocolade 1 minuut in de microgofoven.
  • Roer de room onder de chocolade en de boter.
  • Doe de suiker bij de eiwitten en klop ze stijf.
  • Roer de eigelen onder het chocolademengsel.
  • Men het opgeklopte eiwit voorzichtig onder het chocolademengsel.
  • Verdeel de chocomousse in drie kommetjes en laat opstijven.
  • Tip: bestrook met chocoladesnippers.

Meer informatie

Neem contact op met klinische voeding.