Positieve gevolgen

Het gewichtsverlies na obesitaschirurgie doet het risico op obesitas-gerelateerde zwangerschapscomplicaties bij moeder, foetus en pasgeborene dalen. De vruchtbaarheidsproblemen verdwijnen meestal. De kans op een excessieve gewichtstoename tijdens de zwangerschap en het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk en pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging ligt ook veel lager. Ook het geboortegewicht van de pasgeborene is lager wanneer de zwangere een obesitas chirurgie heeft ondergaan.

Negatieve gevolgen

Desondanks kunnen zwangere vrouwen na obesitaschirurgie complicaties ervaren die zich niet of minder vaak voordoen bij vrouwen die deze ingreep niet ondergaan hebben. De problemen die zich kunnen voordoen bij zowel moeder, foetus als pasgeborene zijn afhankelijk van het type van de ingreep die voor de zwangerschap werd uitgevoerd  en van de samenstelling van de voeding.

Na obesitaschirurgie is het risico groter dat pasgeborenen bij de geboorte te klein zijn. Mechanische complicaties zoals het verplaatsen van de maagband zou zich kunnen voordoen tijdens de zwangerschap bij vrouwen met een aanpasbare maagband. Dit zou kunnen leiden tot langdurig braken. Dit is dan ook een van de signalen om naar uw arts te gaan. Omwille van medische redenen (zoals voedingsdeficiënties) kan het nodig zijn om de aanpasbare maagband te laten openzetten. Ook bij een Roux-en-Y Gastric bypass zijn symptomen zoals langdurig en hevig braken, nausea en buikpijnen soms tekens van een obstructie (verstopping) in de darmen. Omdat vrouwen hiervan ook last kunnen hebben  tijdens een normale zwangerschap, wordt de juiste diagnose soms laattijdig gesteld.

Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan voedingsstoffen groter waardoor het risico op voedingsdeficiënties stijgt. Na obesitaschirurgie treden er frequent milde voedingsdeficiënties op waarvan u geen klachten hebt als u niet zwanger bent, maar die tijdens de zwangerschap wel kunnen leiden tot symptomen. Deze tekorten worden vaker gezien na malabsorptieve heelkunde dan na restrictieve ingrepen. Bij overmatig braken en misselijkheid tijdens de zwangerschap is de kans op ernstige voedingsdeficiënties nog groter. Enkele gezondheidsproblemen die hierdoor kunnen voorkomen, zijn: nachtblindheid ten gevolge van vitamine A tekort, hersenbloedingen na een tekort aan van vitamine K, vertraagde groei van de foetus door eiwit of energiedeficiënties en anemie ten gevolge van een ijzer of vitamine B12 tekort. In extreme gevallen kunnen deze voedingstekorten zelfs tot de dood van de pasgeborene leiden.

Dumping

Een praktisch probleem voor een zwangere vrouw na een malabsorptieve ingreep of een restrictieve malabsorptieve ingreep is het ondergaan van de Glucose tolerantie test. Dit is een screeningstest die wordt uitgevoerd bij alle zwangere vrouwen om zwangerschapsdiabetes op te sporen. De test bestaat uit het drinken van suikerwater dat 50 gram suiker bevat. Eén uur later wordt er bloed genomen en in dit bloedstaal wordt de concentratie aan suiker gemeten. De waarde mag een concentratie van 140 mg/dl niet overschrijden. Als dit toch het geval is, spreekt men nog niet van zwangerschapsdiabetes maar gaat de arts verder onderzoeken plannen. Bij vrouwen met een malabsorptieve ingreep of een restrictieve malabsorptieve ingreep kan het drinken van dit suikerwater leiden tot klachten zoals darmkrampen en diarree, hartklopping, duizeligheid, een "vol" of "zwak" gevoel, of koud zweet. Dit noemt men dumping en komen in het dagdagelijkse leven ook vrij frequent voor. Deze klachten kunnen optreden wanneer een grote hoeveelheid aan suiker snel van de maag in de dunne darm worden gedumpt. Dit kan dus gebeuren na het consumeren van een vetrijke en suikerrijke voeding of na te snel eten en drinken. Het kan optreden direct na de maaltijd of enkele uren nadien. Omwille van deze rede kan een persoon na een malabsorptieve ingreep of een restrictieve malabsorptieve ingreep beter snelresorbeerbare suikers vermijden, vetten beperken, koolzuurhoudende dranken en alcohol vermijden.