Meer dan voldoende

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Er zijn veel verschillende aminozuren. Sommige aminozuren zijn essentieel, dit wil zeggen dat ons lichaam ze zelf niet kan aanmaken en ze dus vanuit de voeding opgenomen moeten worden. Volgens het voedingspatroon van de gemiddelde Belg krijgen we echter meer dan voldoende eiwit binnen, waardoor een tekort aan essentiële aminozuren geen veelvoorkomend probleem is.

Eiwit is voor het lichaam van belang voor het opbouwen en het onderhouden van spieren, weefsels en organen. Ook voor een goed afweersysteem en de hormoonhuishouding zijn eiwitten van belang. Tijdens de zwangerschap is eiwit niet alleen nodig voor de groei van de baby, maar ook voor de groei van ander eiwitrijk weefsel, zoals de baarmoeder en de placenta. Ongeboren baby’s kunnen zelf geen eiwit aanmaken, dus wanneer de moeder onvoldoende eiwit opneemt moet de baby het zonder stellen. De eiwitbehoefte neemt tijdens de zwangerschap met ongeveer 25%, ofwel 15 g, toe. Hierbij moet ook de opmerking gemaakt worden dat de meeste mensen al meer eiwit opnemen dan hun behoefte en daardoor de eiwitopname niet nog meer verhoogd moet worden.

Eiwitrijke voedingsmiddelen:

  • Vlees, vis, gevogelte
  • Melk, melkproducten
  • Eieren
  • Vleesvervangers 
  • Peulvruchten
  • Noten
  • Graanproducten

Tips

Hoe kunt u voldoen aan de eiwitbehoefte?

  • Eet dagelijks 100 g vlees, gevogelte, vis of vleesvervanger
  • Eet dagelijks 1 tot 2 sneden kaas (20 – 40 g)
  • Drink dagelijks 3 tot 4 glazen melk. Deze mag u ook vervangen door afgeleide melkproducten (yoghurt, yoghurtdrank, milkshake, pap, pudding) of calciumverrijkte sojaproducten. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn vaak vetrijk  (vooral verzadigde vetzuren). Kis daarom voor magere of halfvolle melk en melkproducten.