Kwaliteit en veiligheid

Lees wat we doen om de zorgverlening zo veilig mogelijke te maken en hoe u daarbij kunt helpen.
Volgens cijfers valt vanaf 65 jaar gemiddeld 1 op de 3 personen. Vanaf 80 zelfs 1 op 2. Maar vallen staat niet alleen in relatie tot leeftijd. Zowel tijdens een raadpleging als bij een opname in het ziekenhuis zijn er aandachtspunten om vallen te vermijden. Volgende tips kunnen u daarbij helpen.
Maak een overzicht van alle geneesmiddelen die u inneemt. Breng ze indien mogelijk in hun originele verpakking mee naar het ziekenhuis. Het is belangrijk dat uw arts op de hoogte is van de geneesmiddelen die u al neemt om gevaarlijke reacties te vermijden. Tijdens uw opname wordt alle nodige medicatie voor u voorzien.
Wie bent u? Wat is uw geboortedatum? Nee, we hebben geen last van geheugenverlies. Onze zorgverleners zullen u systematisch naar uw naam en geboortedatum vragen. Zo controleren we bij elke belangrijke stap, dat u de zorg krijgt die voor u bedoeld is. Lees meer over bedside scanning, time-out en correcte identificatie.
Een goede handhygiëne is belangrijk om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan en infecties te voorkomen. Daarom zullen zorgverleners altijd hun handen wassen of ontsmetten. Maar ook u en uw bezoekers worden betrokken bij een goede handhygiëne: maak gebruik van de handalcohol in het ziekenhuis.
Pijn is een complex gegeven en wordt door iedere patiënt anders ervaren. UZ Leuven wil uw verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk maken en zet zich in om pijn zoveel mogelijk te vermijden of te bestrijden. Hebt u pijn? Zeg het ons.
UZ Leuven kiest ervoor om zo weinig mogelijk gebruik te maken van bewegingsbeperkende maatregelen. In uitzonderlijke situaties kan hier, na overleg, toch voor worden gekozen om het welzijn van de patiënt te garanderen. Lees meer over dwangmaatregelen.
Laatste aanpassing: 19 oktober 2023