UZ-magazine oktober 2020

UZ-magazine is een blad voor patiënten, familie en bezoekers van UZ Leuven. Het combineert medische artikels met praktische weetjes, beschouwende columns, menselijke verhalen en een blik achter de schermen van een van de grootste ziekenhuizen van het land.

In beeld: eerste Belgische protontherapiecentrum

1 oktober 2020
Het jaar 2020 gaat niet alleen de geschiedenis in als het jaar van COVID-19, maar ook als het jaar waarin het eerste protontherapiecentrum in België van start ging in Leuven.

Pandemielessen van vroeger en nu

1 oktober 2020
Wat leren pandemieën uit het verleden ons voor de COVID-19crisis vandaag? En welke inzichten geeft de huidige coronacrisis ons voor de toekomst? Viroloog Marc Van Ranst vertelt.

Beugels voor bengels

1 oktober 2020
Scheefstaande tanden? Dan grijp je het best tijdig in. Maar vanaf welke leeftijd kun je een beugel dragen? Moet je kind eerst alle melktanden kwijt zijn? En draait het alleen om een mooie glimlach? Prof. dr. Guy Willems geeft je zes inzichten over orthodontie op jonge leeftijd.

Steeds meer orgaandonatie na hartstilstand

1 oktober 2020
Gemiddeld worden 350 Belgen per jaar orgaandonor na hun overlijden. De laatste vijftien jaar is er een opmerkelijke toename van donoren die overleden zijn aan een hartstilstand. Onze transplantatiecoördinator legt uit wat het verschil is met donatie na hersendood.

Column Rudi Vranckx - "Venetië bezorgde ons het woord quarantaine"

1 oktober 2020

Welkom bij onthaal toegang West

1 oktober 2020
Het algemene onthaal van campus Gasthuisberg kent iedereen: gastvrije onthaalmedewerkers heten je welkom en helpen je graag verder in de grote ontvangsthal (toegang Oost). Vanaf dit najaar is er ook een onthaal aan de andere kant van campus Gasthuisberg (toegang West).

Een eitje en een zaadje

1 oktober 2020
Vertel je een kind dat het verwekt is met de hulp van een zaaddonor? Wat betekent het als je geen genetische band hebt met je eigen kind? En hoe kijken de ei- en zaadceldonoren zelf naar de anonimiteit die in ons land geldt bij donatie? Een inkijk in de spreekkamer van de psychologe van het fertiliteitscentrum.

Buiten spelen!

1 oktober 2020
Ga je mee spelen op het dak? Het klinkt misschien gek, maar in campus Gasthuisberg kan dat, op het gloednieuwe therapie- en speelterras van het kinderziekenhuis.

Werken in de ziekenhuiswereld

1 oktober 2020
UZ Leuven is een wereld op zich. Misschien maak je er wel graag deel van uit? Dat treft, want ook in deze tijden blijven we op zoek naar enthousiaste medewerkers.

Column van de pastor - "Hij moet mij toch echt wel graag gezien hebben , hé?"

1 oktober 2020

Dorp in de stad: spoed, een momentopname

1 oktober 2020
Ons ziekenhuis is een dorp in de stad. Jan Van Rompaey trok in coronatijden naar de spoedgevallendienst van campus Gasthuisberg. Om er te luisteren naar gewone en bijzondere verhalen van mensen die er verzeild geraken.

Als de nacht te lang duurt

1 oktober 2020
Lig je regelmatig een nacht wakker? Opletten ge­blazen dan, want een voortdurend slaapgebrek kan op termijn psychische klachten geven. Of misschien zijn psychische problemen net de oorzaak van je slaapprobleem?

Vaccin tegen corona

1 februari 2020
Janssen Pharmaceutica startte afgelopen zomer met de eerste testen bij mensen voor een kandidaat-coronavaccin: meer dan 1.000 gezonde personen verspreid over meerdere centra in België en de Verenigde Staten kregen het vaccin toegediend. Ook UZ Leuven nam deel met meer dan 100 proefpersonen.

Printversie

Laatste aanpassing: 7 mei 2021