UZ-magazine maart 2020

UZ-magazine is een blad voor patiënten, familie en bezoekers van UZ Leuven. Het combineert medische artikels met praktische weetjes, beschouwende columns, menselijke verhalen en een blik achter de schermen van een van de grootste ziekenhuizen van het land.
1 maart 2020
Het was een primeur in de Benelux: neurochirurgen van UZ Leuven deden voor het eerst een MRI-geleide laserbehandeling in de hersenen bij een jonge vrouw met epilepsie. De hersenchirurg boort daarbij een minuscuul gaatje in de schedel.
1 maart 2020
Je eigen vis of zeepaardje creëren en er daarna mee spelen op een enorme videowall: naar het ziekenhuis komen is een tikje leuker geworden voor kinderen.
1 maart 2020
“Ik ben een beetje een slordige schilder”, bekent Paul Vanhee. Dat kan ook niet anders, als je weet dat hij geen verfborstel aanraakt. Zijn werken maakt hij met zijn vingers, wat vodden en olie, waarmee hij een heel eigen techniek ontwikkelde.
1 maart 2020
Nieuwe naam voor ziekenhuisnetwerk Oost-Vlaams-Brabant
1 maart 2020
Anesthesisten: ze zorgen er niet alleen voor dat we pijnvrij slapen tijdens operaties, maar ook dat we in leven blijven. Vandaag spelen ze meer dan ooit een cruciale rol in het operatiekwartier.
1 maart 2020
Bijna de helft van de Belgen heeft overgewicht, een derde kampt met obesitas. Naast die onrustwekkende cijfers circuleren er ook onrustwekkende fabels over zwaarlijvigheid. Prof. dr. Roman Vangoitsenhoven, endocrinoloog in de obesitaskliniek van UZ Leuven, zet de vaakst gehoorde misverstanden op een rijtje.
1 maart 2020
1 maart 2020
Kinderen moeten erop kunnen vertrouwen dat hun ouders er zijn wanneer ze hen nodig hebben. Maar soms is dat vertrouwen zoek. Onveilig gehecht zijn in je kindertijd zou onherstelbaar zijn. Nieuw onderzoek is optimistischer: vertrouwen ontwikkelen is iets dat je je leven lang kunt leren.
1 maart 2020
Wanneer er bij een overlijden kans is dat het een onnatuurlijke dood was, komt de dienst forensische geneeskunde ter plaatse. Hoe gaat het eraan toe bij ‘CSI in het echt’?
1 maart 2020
Een op de acht 75-plussers lijdt aan verkalking van de hartklep, een aandoening die dodelijk kan zijn als ze niet tijdig wordt ontdekt. Hoe herken je hartklepverkalking? Prof. dr. Bart Meuris, specialist in hartklepoperaties, zet de acht belangrijkste feiten op een rij.
1 maart 2020
Het is niet eenvoudig: praten over palliatieve zorg of euthanasie. Iedereen met vragen over dat thema kan terecht aan de infodesk in campus Gasthuisberg.
1 maart 2020
Ons ziekenhuis is een dorp in de stad. Jan Van Rompaey trekt met de regelmaat van de klok naar de koffieshop van campus Gasthuisberg. Om er te luisteren naar gewone en bijzondere verhalen van mensen die hier passeren. Op goed geluk spreekt hij hen aan, zelden weigeren ze een gesprek.

Printversie

Laatste aanpassing: 22 juni 2021