De kans op genezing van incontinentie is groot: ruim 90%.
De kans op genezing van incontinentie is groot: ruim 90%.

Minder dan helft van alle mensen met incontinentieklachten zoekt medische hulp. De kans op genezing is nochtans ruim 90%.

Veelvoorkomend probleem

Eén op de drie vrouwen en één op de vier mannen heeft last van incontinentie of urineverlies. Toch zoekt meer dan de helft van hen geen medische hulp uit onwetendheid of schaamte. Urineverlies is nochtans goed behandelbaar, met een succesresultaat van ruim 90 procent.

De dienst urologie past diverse behandelingen toe en werkt ook mee aan een nieuwe behandelmethode met stamcelinjecties tegen stressincontinentie.

Taboe

Veel mensen denken dat er niets aan urineverlies te doen valt en blijven met hun klachten rondlopen. Uit onwetendheid, maar vooral ook uit schaamte, bespreken ze het onderwerp niet met hun arts. Ook de (huis)arts zelf brengt het vaak niet ter sprake. Er hangt nog altijd een taboe rond incontinentie.

Nochtans zijn er veel mensen met urineverlies: één op de drie vrouwen en één op de vier mannen krijgt ermee te maken. 63 procent van hen geeft zelfs aan dat het een storende impact heeft op hun sociale leven. Toch zoekt meer dan de helft van alle mensen met incontinentieklachten geen medische hulp.

Goed behandelbaar

Urineverlies is nochtans goed behandelbaar. Uroloog prof. dr. Frank Van der Aa: “Het is zonde om ermee te blijven rondlopen, want bijna 90 procent van alle patiënten kan van het probleem verlost worden. Er zijn tal van behandelingen. De huisdokter zal meestal eerst nagaan of medicatie of gespecialiseerde kinesitherapie kunnen helpen. Is dat niet het geval, dan kan een specialist nog opteren voor botoxinjecties of het plaatsen van een sling (een lintje dat de plasbuis ondersteunt en zo de urine tegenhoudt) of een neurostimulator (een soort pacemaker van de blaas).”

Studie naar nieuwe behandeling

UZ Leuven doet ook mee aan een wereldwijde studie die test of behandeling van stressincontinentie mogelijk is met stamcelinjecties. In het kader daarvan voerde het ziekenhuis vorige week de eerste injectie in Europa uit.

Professor Van der Aa: “We blijven zoeken naar nieuwe therapieën. Incontinentie is dan ook een aandoening van nu én van de toekomst, want door de vergrijzing zal het aantal mensen met klachten nog toenemen.”  

Meer info over incontinentie

De twee meest voorkomende vormen van incontinentie zijn stressincontinentie, waarbij je wat urine verliest bij lichamelijke inspanning zoals hoesten, lachen of sporten, en aandrangsincontinentie, waarbij je de urine plots niet meer kunt ophouden.

Urineverlies komt vaker voor vanaf 70 jaar, maar kan op alle leeftijden ontstaan. Ouder worden kan een rol spelen, maar dat geldt ook voor onder meer overgewicht, zwangerschap, bevallingen, een aantal neurologische aandoeningen of veel cola, koffie, thee of alcohol drinken.