40 jaar multidisciplinair schisisteam
40 jaar multidisciplinair schisisteam

Al 40 jaar lang kan UZ Leuven zich beroepen op een multidisciplinair team dat instaat voor de behandeling en opvolging van schisispatiëntjes. Naar aanleiding van deze verjaardag organiseerde de dienst een patiëntendag.

Schisis - een complexe en langdurige opvolging

Schisis is de overkoepelende term voor een aangeboren spleet in lip, tandenboog en/of verhemelte. Jaarlijks worden er in Vlaanderen 80 tot 100 kinderen met schisis geboren. Schisis kan verschillende gevolgen hebben. Uiteraard gaat een lipspleet met esthetische hinder gepaard, maar ook tandafwijkingen zijn frequent en kinderen met een verhemeltespleet kunnen problemen hebben met voeding, spraak en gehoor.

De opvolging en behandeling van schisis is dan ook complex. Niet alleen zijn er vaak verschillende operaties nodig om de schisis te corrigeren, ook een goede psychologische, logopedische en orthodontische begeleiding zijn cruciaal. Bovendien is de opvolging langdurig, tot na de groei rond de leeftijd van 18 jaar. Een dergelijke aandoening vereist dus de aanwezigheid van een multidisciplinair team. 

40 jaar multidisciplinair schisisteam

Al veertig jaar wordt de opvang en behandeling van patiënten met schisis in het UZ Leuven verzorgd door een multidisciplinair team van specialisten die nauw samenwerken in een gemeenschappelijke raadpleging. Dit bespaart gezinnen heel wat verplaatsingen, en geeft de leden van het team de mogelijkheid om eventuele behandelingen in onderling overleg te plannen.

Om deze veertigste verjaardag te vieren organiseerde het schisisteam een patiëntendag op 13 september 2013.

Patiëntendag

Alle schisispatiëntjes vanaf 10 jaar waren er welkom. In kleine groepjes en in begrijpelijke taal werd een antwoord geboden op de vragen die jongeren met schisis bezighouden:

  • Hoe verloopt een orthodontische behandeling en wat kun je verwachten van een neuscorrectie?
  • Hoe hebben andere jongeren hun schisisbehandeling ervaren en wat is hun advies?
  • Hoe kun je een liplitteken camoufleren met make-up?

Ondertussen konden ouders ervaringen uitwisselen met elkaar en stond het multidisciplinaire schisisteam klaar om eventuele vragen te beantwoorden.

De Nederlandse stand-up comedian Bart Melief startte de namiddag met een gedurfde en persoonlijke cabaretvoorstelling over pesten, vol zelfspot en slimme adviezen.

Meer weten over schisis?

Kom alles te weten over de verschillende soorten, behandelingsmogelijkheden en de unieke werking van het schisisteam.