Thuisisolatie
- Na ontslag uit het ziekenhuis moet u een thuisisolatie aanhouden gedurende minstens 7 dagen na aanvang van de COVID-19-symptomen (ademhalingsproblemen, hoest, koorts) of langer als er nog symptomen zijn.
Algemene richtlijnen tijdens het voeden en verzorgen van uw baby
- Blijf uit de buurt van andere mensen, inclusief uw gezinsleden. Laat ook geen andere mensen binnen.
- Leg uw baby in een eigen bedje, op minstens twee meter afstand van uw eigen bed.
- Was uw handen met water en zeep gedurende minstens 20 seconden vóór elk contact met uw baby en vóór het aanraken van afkolfapparaat, voedingsflessen... Droog uw handen daarna af met proper materiaal (papieren zakdoek, zuivere handdoek of stuk keukenrol). Als alternatief kunt u ze ook ontsmetten met een hydro-alcoholische oplossing (minimaal 60% alcohol).
- Draag een mondmasker tijdens het voeden en verzorgen van uw baby. Bedek nooit het gezicht van de baby met een mondmasker.
- Vermijd om te hoesten of niezen in de buurt van uw baby.
- Laat de verzorging zo veel mogelijk door een gezonde persoon (bv. uw partner) uitvoeren.
Borstvoeding en afkolven
- Op basis van de huidige wetenschappelijke kennis over COVID-19 is het veilig om borstvoeding te geven. Het virus lijkt niet voor te komen in moedermelk. Bovendien bevat moedermelk heel wat stoffen die uw baby tegen infecties beschermen.
- Er zijn wel bijkomende hygiënemaatregelen nodig.
- Lees de flyer 'Mag je borstvoeding geven wanneer je (mogelijk) besmet bent met COVID-19?'
Flesvoeding
Alle onderdelen van de flesjes moeten na gebruik uit elkaar gehaald worden om te reinigen. Eerst wast u alles met warm water en afwasmiddel af. Daarna steriliseert u alle onderdelen volgens een van deze methodes:
- In water
- Zet een voldoende grote kookpot met water op het vuur.
- Breng het water aan de kook.
- Breng de afgewassen onderdelen in het kokende water en laat alles drie minuten koken.
- Haal vervolgens met een grijptang de verschillende delen uit het water.
- Leg ze op een zuivere handdoek en laat ze even drogen aan de lucht.
- Dek ze af met een tweede zuivere handdoek.
- Met een sterilisator: volg de instructies die bij het toestel zitten.
Verdere opvolging van de moeder
- Als de COVID-gerelateerde symptomen erger worden, bel dan uw huisarts voor een huisbezoek.
- Bij ernstige COVID-gerelateerde symptomen, kan een heropname via de spoedgevallendienst nodig zijn. Indien mogelijk wordt uw baby dan niet mee opgenomen, maar thuis verzorgd door een gezonde persoon.
- Als u een postpartumprobleem ervaart (na de bevalling), contacteer dan uw huisarts. Indien nodig wordt u via de spoedgevallendienst opgenomen voor een gynaecologisch nazicht.
- Voor de postpartumcontrole na 6 weken wordt er een telefonische consultatie ingepland. Als u dan dringende vragen of problemen hebt, krijgt u een afspraak voor een dringende consultatie in UZ Leuven. Zo niet, wordt er een controle op een latere datum ingepland (vermoedelijk na 1 juli 2020).
- Bij raadpleging of heropname van COVID-19-patiënten worden er extra maatregelen genomen tot 14 dagen na aanvang van de symptomen, of langer als er nog symptomen zijn (koorts, algemene malaise, kortademigheid, hoesten).
Alarmsymptomen bij de baby
- Contacteer uw vroedvrouw en/of huisarts bij volgende alarmsymptomen bij uw baby: koorts, moeilijke ademhaling, verandering in eetgedrag, vermindering van het lichaamsgewicht, tekenen van uitdroging, huiduitslag of geelzucht.
Laatste aanpassing:
9 april 2020