5 september is Spinal Cord Injury day, de internationale dwarslaesiedag. Het revalidatiecentrum organiseerde daarom een dag voor (ex-) revalidanten en hun familie waar zij zo veel mogelijk informatie kregen die hun deelname in de maatschappij en hun levenskwaliteit ten goede komt.

Dwarslaesie: veel oorzaken

Een dwarslaesie kan iedereen overkomen. Het kan optreden na een verkeersongeval, een sportongeval of een arbeidsongeval, maar het kan ook voorkomen na een ontsteking of infectie bijvoorbeeld. Een ruggenmergletsel leidt tot krachts- en gevoelsverlies op het niveau van het letsel met belangrijke gevolgen op zowel fysiek, mentaal, emotioneel, seksueel, sociaal als arbeidsvlak.

Een dwarslaesie overkomt je totaal onverwacht en heeft bijgevolg een grote impact op alle aspecten van iemand zijn leven. Personen met een dwarslaesie moeten alle kansen krijgen om volwaardig te kunnen participeren in de maatschappij.

Goed initiatief

“Een infodag is een kans om mensen op weg te zetten naar nieuwe uitdagingen en ervaringen”, zo vertelt revalidatiearts Carlotte Kiekens. “De bedoeling was ook om lotgenoten bij elkaar te brengen en er een positieve dag van te maken met herinneringen die nog lang zullen blijven hangen. En dat is gelukt, we hadden zo’n 70 geïnteresseerden. Revalidanten hebben gelijkgezinden ontmoet, ervaringen uitgewisseld met iemand die écht weet waar het over gaat en kennisgemaakt met organisaties die misschien de deur openen naar een nieuwe uitdaging.”

Contact met lotgenoten

Ook ergotherapeut Lot Van Roey blikt tevreden terug: “Wij brachten ook huidige patiënten in contact met de ex-revalidanten en dat gaf nieuwe moed. Ze kregen het gevoel dat ze er niet alleen voor stonden. Ook als zorgverlener heb je na zo’n dag weer tonnen energie omdat je weet dat je ex-patiënten het goed stellen. Het initiatief is voor herhaling vatbaar.”

Dwarslaesiedag 2016