Nog niet voor morgen, maar wel overmorgen: een goed gelijkende virtuele foto op basis van een haartje.
Nog niet voor morgen, maar wel overmorgen: een goed gelijkende virtuele foto op basis van een haartje.

Uit recent onderzoek aan het Medical Imaging Research Center blijkt dat het mogelijk is om iemands gelaatstrekken behoorlijk goed te (re)construeren op basis van het genetisch materiaal uit een DNA-staal.

Nieuwe techniek

Op basis van het genetisch materiaal uit een DNA-staal is het mogelijk om iemands gelaatstrekken behoorlijk goed te (re)construeren. Onderzoeker Peter Claes - van het Medical Imaging Research Center in campus Gasthuisberg en de Afdeling en van Beeld- en Spraakverwerking (ESAT/PSI) KU Leuven - en zijn collega’s beschrijven de techniek in een recente publicatie in PLOS Genetics. Forensische, antropologische en medische toepassingen liggen – bijna – voor de hand.

Toekomstmuziek

Weliswaar nog niet voor morgen, maar misschien wel overmorgen: een goed gelijkende virtuele foto op basis van een haartje, in plaats van dubieuze robotfoto’s van aarzelende getuigen. Wat aangetoond is,  is dat het kan, en dat de resultaten duidelijk in de goede richting gaan. Er zijn nog heel wat jaren van finetuning en uitbreiding nodig voor dergelijke toepassingen echt concreet gemaakt kunnen worden.

Meer info

Lees het volledige artikel in KU Leuven Campuskrant.