Infrastructuur van het protontherapiecentrum

De leverancier van het protontherapietoestel is IBA. Dit Belgisch bedrijf is de wereldwijde technologische leider op het gebied van protontherapie,. Het toestel dat geïnstalleerd werd in de klinische bunker is de Proteus®ONE: een compact toestel dat plaats overliet voor een tweede bunker specifiek voor onderzoek.

Deeltjesversneller

In april 2018 werden de twee deeltjesversnellers (supergeleidende synchrocyclotrons), die het hart vormen van het protontherapiecentrum, met hoge precisie geplaatst in twee ondergrondse bunkers. Eén deeltjesversneller dient voor de behandeling van patiënten, de andere voor hoogtechnologisch onderzoek. In deze deeltjesversnellers worden de protonen versneld tot ongeveer 2/3 van de lichtsnelheid. Vervolgens worden de protonen met behulp van magneten en een bundellijn naar de behandel- of onderzoekskamer geleid.

Gantry

In de behandelkamer zelf wordt de patiënt bestraald uit verschillende richtingen met de zogenaamde gantry. Ook deze werd geleverd in april 2018 en de installatie ervan was een echt huzarenstukje.

Pencil beam scanning

Het Proteus®ONE toestel is uitgerust met ‘pencil beam scanning’, de meest geavanceerde proton technologie die toelaat om een uitermate precieze bestraling te kunnen toedienen. De uiterst fijne protonenbundel (pencil beam) maakt een soort zigzaggende beweging (scanning) waarbij telkens een klein deel van de tumor laag na laag bestraald wordt tot het volledige volume uiteindelijk bestraald is tot de gewenste stralingsdosis. Tegelijkertijd worden de omliggende gezonde weefsels zoveel mogelijk gespaard.

Pencil beam scanning

Beeldvorming

Verder is het Proteus®ONE toestel alsook de behandelkamer zelf uitgerust met heel wat beeldvormingsmodaliteiten, waaronder vaste röntgenbuizen, cone-beam CT, een in-room CT on-rails (Siemens SOMATOM Definition Edge), en een camerasysteem voor 3D-oppervlaktescanning (AlignRT® – Vision RT).

Planningssysteem en procesbeheer

Voor het opstellen van de behandelingsplannen wordt gebruik gemaakt van het planningssysteem RayStation (RaySearch). Voor het dagelijks beheer van het protontherapie proces van de oncologische behandeling wordt de RayCare (RaySearch) software gebruikt.

Laatste aanpassing: 17 juni 2020