Volledig stoppen met roken blijft de allerbeste optie voor veel rokers.
Volledig stoppen met roken blijft de allerbeste optie voor veel rokers.

Volgens cijfers van de Stichting tegen Kanker is het gebruik van de e-sigaret bij rokers in België gestegen van 0,2 procent in 2012 tot 2 procent in 2014. Ook het aantal vragen rond het gebruik van de e-sigaret stijgt. Er zijn nog geen definitieve antwoorden over het effect van de e-sigaret op lange termijn.

E-sigaret in het ziekenhuis?

Pneumoloog prof. dr. Kristiaan Nackaerts: “Het roken van de e-sigaret op plaatsen waar het rookverbod geldt, wordt volgens de Belgische wetgeving als roken beschouwd. UZ Leuven is sinds 2009 een rookvrij ziekenhuis. Dus de e-sigaret is hier verboden: voor bezoekers en voor patiënten."

Nog geen voorschrift voor e-sigaret mogelijk

In België wordt de e-sigaret die nicotine bevat erkend als geneesmiddel, maar omdat nog geen enkele e-sigaret als geneesmiddel werd geregistreerd, kunnen we het dus ook niet voorschrijven zoals we dat bijvoorbeeld doen met een nicotinepleister, een keelspray en een inhaler.

Hulpmiddel om te stoppen?

Theoretisch zou de e-sigaret kunnen dienen als rookstopmiddel, maar er zijn hierover nog veel vragen en maar weinig definitieve antwoorden. De gezondheidsrisico’s van langdurig gebruik van de e-sigaret zijn onvoldoende gekend. Op onze rookstopconsultatie zien we wel al patiënten die begeleiding willen om te stoppen met ‘vaping’ of ‘dampen’, het roken van hun e-sigaret.”

Rookstopprogramma

Professor Nackaerts: “Volledig stoppen met roken blijft de allerbeste optie voor veel rokers. Maar het is moeilijk. Roken is een verslavingsziekte en een gewoonte die vaak moeilijk op te geven is. Daarom worden veel rokers begeleid bij een rookstoppoging.”

Met een eigen rookstopteam en een ambulante rookstopconsultatie blijft het ziekenhuis een pionier in rookstopbegeleiding voor patiënten op alle afdelingen. UZ Leuven werkt ook mee aan allerlei initiatieven om stoppen met roken aan te moedigen en te ondersteunen, zowel bij zijn medewerkers als zijn patiënten. Naast de externe campagnes worden er voor de eigen medewerkers trainingen georganiseerd om rokers te begeleiden tijdens hun stoppoging.

Wereldantitabakdag

Op 27 mei, Wereldantitabakdag, staat het rookstopteam van UZ Leuven voor patiënten, bezoekers en UZ Leuven-medewerkers klaar om de voordelen van stoppen met roken duidelijk te maken.

Voor het elfde jaar op rij krijgt u op de infostand de juiste info over stoppen met roken of om patiënten te motiveren tot stoppen met roken. Ook met vragen over de e-sigaret kunt u er terecht. Wie dat wil, kan zich ter plekke inschrijven voor rookstopbegeleiding.

Meer info