Met een infosessie wil UZ Leuven misvattingen rond borstreconstructie uit de wereld helpen.
Met een infosessie wil UZ Leuven misvattingen rond borstreconstructie uit de wereld helpen.

Zeven op de tien borstkankerpatiëntes die in aanmerking komen voor een borstreconstructie, blijken onvoldoende ingelicht te zijn, terwijl correcte informatie net essentieel is voor een weloverwogen beslissing.

Onvoldoende informatie

Elke dag vernemen in ons land zo’n vijfentwintig vrouwen dat ze borstkanker hebben. Een grote groep daarvan wordt voor de keuze gesteld of ze een borstreconstructie willen en zo ja, met welke techniek. Toch blijken zeven op de tien patiëntes die in aanmerking komen voor een reconstructie, onvoldoende ingelicht te worden. Dat is jammer, want het wordt op die manier moeilijk om tot een weloverwogen keuze te komen, en dat terwijl reconstructie een essentieel onderdeel is van het genezings- en verwerkingsproces. 

Lichaamsbouw

Nog te vaak krijgen vrouwen alleen de opties voorgeschoteld die in het eigen ziekenhuis standaard worden aangeboden. Of vrouwen baseren zich voor hun keuze op informatie van lotgenotes, zonder rekening te houden met hun eigen specifieke situatie. Zo speelt het type borstamputatie een rol: de opties zijn bijvoorbeeld anders als ook de huid, tepel en tepelhof zijn weggenomen. Ook de kankerbehandeling is van belang: als de patiënte nog bestraald moet worden, is het minder aangewezen om tegelijk met de borstamputatie de reconstructie uit te voeren. Tot slot doet ook de lichaamsbouw ertoe: zo komt alleen een vrouw met voldoende buik-, bil- of dijvet in aanmerking voor een reconstructie met eigen lichaamsweefsel. Andere elementen die een invloed hebben op de beslissing, zijn het gewenste eindresultaat, maar ook de impact van de ingreep zelf en de herstelperiode erna.

Voorlichting op BRA Day

BRA Day, waarbij BRA staat voor Breast Reconstruction Awareness, is een initiatief dat uit Canada naar Europa is overgewaaid. BRA Day, dit jaar op woensdag 15 oktober, staat in het teken van voorlichting en sensibilisering over reconstructie na (gedeeltelijke) borstamputatie. Concreet worden er die dag overal in België infosessies georganiseerd voor borstkankerpatiëntes en hun omgeving. Zij ontvangen toegankelijke informatie en er is ook ruimte voor vragen.

De infosessie georganiseerd door UZ Leuven in het kader van BRA Day vindt plaats woensdag 15 oktober 2014 van 14 tot 17 uur in de Faculty Club, Groot Begijnhof 14 in Leuven. Borstkankerpatiëntes en hun omgeving zijn er welkom. Er is mogelijkheid tot vragen stellen. Inschrijven vooraf is niet nodig.

Meer informatie