Infodesk levenseindebeslissingen: op maandag en donderdag van 14 tot 16 uur
Infodesk levenseindebeslissingen: op maandag en donderdag van 14 tot 16 uur

Hoewel bijna iedereen op een bepaald moment in het leven behoefte heeft om over euthanasie of andere levenseindebeslissingen te praten, weten maar weinigen hoe erover te beginnen. Daarom kun je in UZ Leuven terecht op een speciale infodesk, die wekelijks 4 uur geopend is. Vrijwilligers geven antwoorden op je vragen en je kunt er ook infobrochures meenemen over onder meer palliatieve zorg, euthanasie en negatieve wilsverklaring.

Neutraal terrein

Veel mensen vinden het moeilijk om aan de arts of verpleegkundige informatie over levenseindebeslissingen te vragen. Mensen zijn bijvoorbeeld bang dat hun vraag naar meer uitleg al onmiddellijk invloed heeft op de behandeling of op de relatie met de zorgverlener. Vandaar dat er gekozen is voor een infodesk op neutraal terrein, omdat dat ‘veiliger’ kan aanvoelen. De infodesk staat bovendien op een gemakkelijk bereikbare locatie – vlak bij de cafetaria – die tegelijk discreet is waardoor je je niet bekeken voelt.

Nadruk op informatie

Dankzij een opleiding kunnen de vrijwilligers van de infodesk concrete informatie geven, bijvoorbeeld over het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie, over palliatieve zorg in de thuissituatie of de zorginstelling, of over de manier waarop mensen hun behandeling met de arts kunnen bespreken. Ze geven zelf geen psychosociale ondersteuning, maar verwijzen gericht door naar hulpverleners als je behoefte hebt aan een luisterend oor of concrete steun.

Brochure op tafel

Jan, een van de zes vrijwilligers: “We zien hier mensen van alle leeftijden; sommigen hebben vragen over hun eigen levenseinde, anderen willen info omdat iemand uit hun naaste omgeving ernstig ziek is. Er wordt in de media veel gepraat over euthanasie, palliatieve zorg en andere aspecten van het levenseinde; maar wat al die termen precies inhouden, dat is allemaal minder bekend. Om een goede beslissing te kunnen nemen, is correcte informatie dus belangrijk."

Jan geeft ook nog mee hoe mensen het onderwerp ook in hun omgeving ter sprake kunnen brengen. "We adviseren dikwijls om de infobrochure die ze hier hebben meegekregen, thuis op tafel te leggen. De ervaring leert dat een gesprek dan gemakkelijker wordt.”

Praktische info - Infodesk levenseindebeslissingen van UZ Leuven

  • Open: maandag en donderdag, telkens van 14 tot 16 uur
  • UZ Leuven, campus Gasthuisberg – naast de trap naar de cafetaria (niveau 1).
  • Iedereen is er welkom, ook als jij of je familielid niet in UZ Leuven behandeld wordt.