Een bypassoperatie op een kloppend hart biedt heel wat voordelen, waaronder een kortere opname in het ziekenhuis.
Een bypassoperatie op een kloppend hart biedt heel wat voordelen, waaronder een kortere opname in het ziekenhuis.

In UZ Leuven wordt meer dan 95% van de bypassoperaties op kloppend hart uitgevoerd. De voordelen? Een lager sterftecijfer, minder geheugenverlies na de operatie en een korter ziekenhuisverblijf.

De eerste coronaire bypass werd in 1960 in New York uitgevoerd door de Duits-Amerikaanse chirurg Robert H. Goetz. Ondertussen hebben miljoenen mensen over de hele wereld deze ingreep ondergaan. Hoewel het nog steeds een zware operatie is waarbij de borstkas wordt opengemaakt, is het ondertussen een heel courante ingreep geworden. Soms wordt het hart zelfs niet meer stilgelegd om de operatie uit te voeren.

Overbrugging van dichtgeslibde of vernauwde kransslagader

Bij een hartbypass of coronaire bypass wordt een bloedvat van de patiënt gebruikt als overbrugging voor een dichtgeslibde of vernauwde kransslagader, die het hart van voedingsstoffen en zuurstof voorziet. Het is moeilijk om het je praktisch voor te stellen: hoe kan een chirurg slagaders- aan en afkoppelen? En hoe kan je kransslagaders opereren terwijl het hart blijft kloppen?

We gingen te rade bij professor dr. Bart Meuris, adjunct-kliniekhoofd cardiale heelkunde bij UZ Leuven.

Hart stilleggen?

Tot tien à vijftien jaar geleden was het standaardprocedure om het hart stil te leggen en aan de hart-longmachine te koppelen.

'In vele ziekenhuizen wereldwijd is dit nu nog steeds het geval voor de overbruggingsoperaties. Wereldwijd schatten we dat slechts 30 % van alle bypassoperaties op kloppend hart gebeuren , met de zogenaamde OPCAB-procedure: off-pump coronary artery bypass (“hartoverbrugging zonder pomp”).'

Kloppend hart

Sinds 1999 verricht UZ Leuven meer dan 95 % van de bypassoperaties op kloppend hart.

Hoe komt dat? Professor dr. Bart Meuris: 'We hebben altijd veel expertise in huis gehad op het gebied van bypassen en voeren er zo'n 400-450 per jaar uit. Er komen een aantal technische hulpmiddelen bij kijken en het vereist een goed samenspel met de anesthesist, die alle parameters van de patiënt goed in de gaten houdt. Opereren op kloppend hart vinden wij te verkiezen boven het werken met een kunsthart. Voornamelijk omdat je zo twee manipulaties vermijdt: het aan-  en opnieuw afkoppelen van het kunsthart.'

Verloop

Een kloppend hart opereren, hoe doe je dat?

Professor dr. Bart Meuris: 'We kunnen het hart laten kloppen omdat we alleen aan de buitenkant van het hart moeten werken. We maken een insnede in de vernauwde kransslagader en schuiven er een klein plastic buisje in waardoor de bloeding stopt, maar je intussen wel een opening hebt om een overbrugging met naald en draad aan te brengen.'

Voordelen

De voordelen van het opereren op een kloppend hart zijn onder andere een lager sterftecijfer, minder problemen met geheugenverlies en denkvermogen voor de patiënt na de operatie, en een korter ziekenhuisverblijf.

Meer info