Investeren in medische innovatie: het Leuven kankerinstituut

In het Leuven kankerinstituut bundelen artsen, verpleegkundigen, basiswetenschappers en klinische onderzoekers hun kennis en ervaring in de strijd tegen kanker. Onderzoek, therapie en zorg vinden er elkaar in een versterkende wisselwerking.

In een hooggespecialiseerd kankercentrum als UZ Leuven, met niet alleen de juiste expertise maar ook de nieuwste hoogtechnologische toestellen, zetten artsen maximaal in op gepersonaliseerde behandelingen en precisiegeneeskunde.

Om de kanker doeltreffend te bestrijden, combineert het LKI verschillende therapieën afgesteld op de individuele patiënt, zoals chirurgie, chemotherapie, radiotherapie, moleculair doelgerichte therapie en immuuntherapie. Het Leuven kankerinstituut speelt onder andere een voortrekkersrol op het vlak van CART-cellen, een gloednieuwe vorm van immuuntherapie waarbij afweercellen van de patiënt zelf gebruikt worden om de kankercel te herkennen en aan te vallen.

Eerste centrum voor protontherapie in België

Op de Health Sciences campus Gasthuisberg zal in 2020 het eerste Belgische centrum voor protontherapie zijn deuren openen. Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die kwaadaardige tumoren bestraalt met protonstralenbundels en zo het omliggende gezonde weefsel minimaal belast. Geschat wordt dat in België, volgens de huidige standaardindicaties, jaarlijks 150 tot 200 patiënten in aanmerking komen voor protontherapie. Dat zullen vooral kinderen met kanker zijn en volwassenen met bepaalde zeldzame kankers waarvoor bestaande oplossingen niet voldoen, zoals tumoren aan de schedelbasis, dicht bij de wervelkolom of vlak bij de oogzenuw. Dat aantal kan in de toekomst nog stijgen als er op basis van klinisch-wetenschappelijke studies nieuwe indicaties voor protontherapie bepaald worden.

Het centrum in Leuven is uniek omdat het twee bunkers heeft, één voor patiënten en één voor onderzoek. Het interuniversitair behandel- en onderzoekscentrum voor protontherapie ParTICLe is een consortium van UZ Leuven/KU Leuven en Cliniques universitaires Saint-Luc/UCL en wordt gesteund door UZ Gent, UZA, UZ Brussel en CHU UCL Namur.

Lees meer over het protoncentrum
Laatste aanpassing: 10 maart 2023