Oogarts De Clippeleir met scheelziend kind
Oogarts De Clippeleir met scheelziend kind

Verschillende vormen van strabisme of scheelzien

Er zijn enorm veel vormen van strabisme. We geven enkele voorbeelden.

  • Aangeboren strabisme of early-onsetstrabisme: kindje begint scheel te kijken tijdens de eerste zes tot twaalf levensmaanden.
  • Accommodatief strabisme: veel voorkomende vorm bij kinderen tussen 2 en 4 jaar, vaak samen met verzienheid.
  • Convergent strabisme: scheelzien naar binnen.
  • Divergent strabisme: scheelzien naar buiten.

Ene schele oog is het andere niet

Een kind dat scheelziet heeft het vermogen ontwikkeld om het beeld van het scheelziend oog te onderdrukken. Het beeld wordt dus wel gevormd, maar niet aan het brein doorgegeven. Daarom zien ze niet dubbel.

Bij een volwassene is dat anders: zij zullen wel dubbelzien. Vaak zijn er ook andere oorzaken: verborgen vorm van strabisme die pas later tot uiting komt, operatie tijdens de kinderjaren, verlamming of hersenletsel.

Eerst mechanisme begrijpen, dan opereren

Vooraleer te opereren is het belangrijk om het mechanisme te ontrafelen. Het komt erop aan om het proces van sensorische adaptie zo goed mogelijk te begrijpen zodat bij een operatie de juiste bijsturingen kunnen gebeuren.

Bij de operatie worden dan bepaalde oogspieren achteruitgezet, ingekort of van richting veranderd. Een puzzel die voor elke patiënt anders is.

Duwtje in de goede richting

Bij een operatie zet de chirurg de ogen niet recht. Ze krijgen alleen een duwtje in de goede richting. Het is altijd afwachten of het brein erin meegaat. En het kan zijn dat u moet terugkomen.

Meer info