Een eenvoudige inspuiting vervangt binnenkort operaties als behandeling voor bepaalde oogaandoeningen.
Een eenvoudige inspuiting vervangt binnenkort operaties als behandeling voor bepaalde oogaandoeningen.

Het team van professor Peter Stalmans, oogchirurg in UZ Leuven, zorgt voor een doorbraak in de oogheelkunde. Patiënten met de netvliesaandoening vitreomaculaire adhesie hoeven binnenkort niet meer geopereerd te worden. In de nabije toekomst kunnen ze behandeld worden door een eenvoudige inspuiting met het eiwit ocriplasmine.

Inspuiting vervangt operatie

Het product ocriplasmine werkt als behandeling bij de oogaandoeningen vitreomaculaire adhesie en maculaire gaatjes. Daarbij vervormt glasvocht het netvlies waardoor de patiënt een vervormd, wazig zicht krijgt. Er kan zich zelfs een gaatje vormen in het netvlies.

Een operatie was hiervoor de enige oplossing. Binnenkort volstaat een inspuiting met ocriplasmine om het glasvocht los te maken van het netvlies en de patiënt definitief te genezen.

Vitreomaculaire adhesie komt voor vanaf 50 jaar en naar schatting 500.000 patiënten wereldwijd krijgen ermee te maken.

Behandeling op korte termijn

Professor Stalmans: "Waarschijnlijk zullen de inspuitingen met ocriplasmine binnen het jaar ook effectief gebruikt kunnen worden als behandeling, na goedkeuring door de U.S. Food and Drug Administration en de European Medicines Agency."

Toevallige ontdekking wordt wereldprimeur

De primeur is het resultaat van jarenlange klinische studies in opdracht van het Leuvense bedrijf ThromboGenics, een spin-off van de KU Leuven. De ontdekking kwam er eerder toevallig.

Ocriplasmine werd oorspronkelijk onderzocht om het glasvocht in het oog weker te maken om een oogoperatie (vitrectomie) makkelijker te kunnen uitvoeren. Tot bleek dat patiënten met bepaalde netvliesaandoeningen niet meer geopereerd hoefden te worden: na injectie van het product genazen ze van hun aandoening, waardoor een operatie overbodig werd.

Verder onderzoek

Het concept om het glasvocht week te maken door injectie van een medicijn biedt een uitvalsbasis voor verder onderzoek.

Bij diabetes en maculadegeneratie

In combinatie met diabetes of maculadegeneratie zorgt vitreomaculaire adhesie vaak voor extra complicaties.

Verdere studies zijn nodig om te onderzoeken of het interessant is om ook bij deze ziektes het glasvocht los te weken om nadelige effecten van de ziekte te verminderen.

Mocht dat het geval blijken, dan kan het worden toegepast bij 150 miljoen mensen per jaar.

Meer info