Na een maagverkleining komt alcohol meteen in de darm terecht. Daardoor is het effect veel sterker.
Na een maagverkleining komt alcohol meteen in de darm terecht. Daardoor is het effect veel sterker.

Mensen die een maagverkleining (gastric bypass) hebben laten uitvoeren,  lopen een verhoogd risico op alcoholproblemen. Drank blijft niet langer in de maag, maar gaat rechtstreeks naar de darm. Daardoor krijgt de alcohol meer het effect van een harddrug.

Alcoholproblemen na maagverkleining

Psychiater Hendrik  Peuskens: “We zien een grote toename van alcoholproblemen bij mensen na een maagverkleining. Het gaat altijd om mensen die daarvoor ook al wel een glaasje dronken, maar na hun maagverkleining hun eetgewoonten drastisch veranderden.

Enerzijds zijn het mensen die vroeger al eens durfden emo-eten. Dat valt weg, en in plaats daarvan drinken ze nu gemakkelijker een glaasje.

Maar de belangrijkste reden dat alcoholgebruik problematisch kan evolueren na een maagverkleining is dat bij een normale maag de alcohol een tijdje in de maag wordt vastgehouden en dan druppelsgewijs naar de darm gaat, terwijl de drank na een maagverkleining rechtstreeks naar de darm gaat. Daardoor krijgt de alcohol meer het effect van een harddrug en geraken mensen sneller ontregeld.”

Wist u dat?

Vrouwen zijn kwetsbaarder voor alcoholproblemen dan mannen

Als vrouwen alcohol gebruiken, komen ze veel sneller in de problemen. Vrouwen hebben gemiddeld een lager lichaamsvolume dan mannen  en een andere lichaamssamenstelling: ze hebben meer vetweefsel. Hun maag beschikt over minder van het enzyme dat alcohol afbreekt, waardoor ze dus hogere concentraties in hun bloed krijgen. Daardoor zijn ze sneller dronken.

Regels voor alcoholgebruik verschillen voor man en vrouw

Net omdat mannen en vrouwen verschillen, gelden er ook verschillende regels voor verantwoord alcoholverbruik.  Bij mannen geldt dat je best niet meer dan 21 eenheden alcohol per week drinkt en niet meer dan zes op een avond. Voor vrouwen is dat respectievelijk 14 en 4. Daarbij moet je ook minstens twee nuchtere dagen op de week hebben.

Zieke mensen moeten nog voorzichtiger zijn met alcohol

Wanneer mensen ziek zijn of zich in een kwetsbare toestand bevinden, zijn de eenheden voor verantwoord alcoholverbruik nog strenger. Alcohol is geen medicijn, wel integendeel, het is vaker een deel van een gezondheidsprobleem.

Meer info

Herken de symptomen van een drankprobleem - UZ-magazine (pdf)