UZ Leuven rondt pilootproject thuisbehandeling bij borstkanker af

22 februari 2021
In december eindigde een drie jaar durend pilootproject waarbij een behandeling voor borstkanker thuis of bij de huisarts werd toegediend. Voor patiënten is dat veel praktischer, omdat er minder verplaatsingen naar het ziekenhuis nodig zijn. Het zorgt ook voor een andere beleving van de ziekte.

Het initiatief voor het pilootproject komt van de federale overheid. Verschillende ziekenhuizen kregen de vraag om mee te werken, maar ieder kon het project op zijn manier invullen. UZ Leuven werkte daarvoor samen met het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant en Kring huisartsen Oost- Brabant (Khobra).

Dr. Kevin Punie, algemene medische oncologie: “Oncologische behandelingen vonden tot nu toe altijd in een ziekenhuis plaats. Het is voor artsen en verpleegkundigen een grote stap om de toediening ervan uit handen te geven. We kozen voor dit pilootproject daarom bewust voor één soort onderhuids in te spuiten behandeling met relatief weinig nevenwerkingen. De opstart van de behandeling en de eerste toedieningen vonden in het ziekenhuis plaats. Bovendien werden de patiënten regelmatig opgevolgd door de oncologische zorgverleners in het ziekenhuis.”

Het is voor artsen en verpleegkundigen een grote stap om de toediening van een oncologische behandeling uit handen te geven.
Dr. Kevin Punie

Specifieke opleiding

Verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis uit heel Vlaanderen kregen eerst een opleiding over de behandeling. Intussen hebben zij ook ervaring opgedaan. Patiënten zijn echter niet verplicht om te kiezen voor het Wit-Gele Kruis.

Annemarie Coolbrandt, verpleegkundig specialist oncologie: “Elke patiënt is vrij om de toediening aan een huisarts of een andere thuisverpleegkundige toe te wijzen. We zien wel dat veel mensen zich comfortabel voelen bij een zorgverlener die specifiek voor de behandeling opgeleid is.”

Het feit dat patiënten minder vaak naar het ziekenhuis moeten komen is praktischer en zorgt voor een minder intensieve beleving van de behandeling.
Annemarie Coolbrandt

Beter voor patiënten en zorgverleners

Drie jaar na de start stelt UZ Leuven vast dat het project geslaagd is, voor patiënten en voor zorgverleners.

“Het feit dat patiënten bijvoorbeeld slechts één in plaats van vier keer naar het ziekenhuis moeten komen, maakt een groot verschil voor de beleving van de ziekte. De behandeling voelt minder intensief aan en ook praktisch gezien is deze werkwijze handiger. Patiënten zijn veel minder tijd kwijt”, zegt Annemarie.

Een patiënte die deelnam aan het project vult aan: “Na maandenlang heen en weer gaan tussen het ziekenhuis en thuis, was het voor mij een verademing om mijn nabehandeling thuis te kunnen krijgen. Niet meer die drukte van het ziekenhuis, maar de rust van thuis. Dat was echt een meerwaarde voor mijn herstel.”

Toekomstplannen

Voor de toekomst staat eerst de verdere uitwerking van de opleidingen voor eerstelijnszorgverleners op de planning. Annemarie: “Daarnaast willen we blijven werken aan kwaliteitsbewaking en een goede elektronische gegevensdeling tussen ziekenhuis en eerste lijn.”

Na het pilootproject geeft de overheid nu hopelijk snel groen licht voor dit soort thuisbehandeling. “Tot dan kunnen we geen nieuwe patiënten laten deelnemen, maar we hopen zo snel mogelijk een definitieve start te kunnen nemen. Want er zijn voor borstkanker en andere oncologische aandoeningen nog meer behandelingen die zich lenen tot thuistoediening.”

Gerelateerd

Meer nieuws over "Leuven Kankerinstituut (LKI)"

Inloophuis Leuven biedt warme ontmoetingsplek voor mensen met kanker en hun naasten

18 november 2022
Als kanker je leven of dat van een dierbare doorkruist, zit je wellicht met veel emoties, vragen en noden. In het Inloophuis kun je terecht voor een luisterend oor. Wie je ook bent, welke weg je ook afgelegd hebt, de deur staat voor je open. Je kunt er ook terecht voor extra informatie en ondersteuning.
Lees meer
Meer nieuws over "Leuven Kankerinstituut (LKI)"

Nieuwe genetische afwijking en therapeutisch doelwit bij zeldzame lymfeklierkanker ontdekt

13 augustus 2021
Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven hebben een nieuwe genetische afwijking ontdekt die aan de basis ligt van een zeldzaam type lymfeklierkanker. De ontdekking opent nieuwe perspectieven voor een betere behandeling.
Lees meer
Meer nieuws over "Leuven Kankerinstituut (LKI)"

Singlecell-techniek baant weg voor biomerker immuuntherapie borstkanker

6 mei 2021
Leuvense onderzoekers ontdekten een manier om bij borstkankerpatiënten in een vroeg stadium te voorspellen of immuuntherapie zal aanslaan. Tumorweefsel van 40 patiënten werd onderzocht voor en na een eerste behandeling met anti-PD1- immuuntherapie. 1 op de 3 patiënten vertoonde een respons.
Lees meer
Laatste aanpassing: 9 augustus 2022