UZ Leuven rondt pilootproject thuisbehandeling bij borstkanker af

22 februari 2021
In december eindigde een drie jaar durend pilootproject waarbij een behandeling voor borstkanker thuis of bij de huisarts werd toegediend. Voor patiënten is dat veel praktischer, omdat er minder verplaatsingen naar het ziekenhuis nodig zijn. Het zorgt ook voor een andere beleving van de ziekte.

Het initiatief voor het pilootproject komt van de federale overheid. Verschillende ziekenhuizen kregen de vraag om mee te werken, maar ieder kon het project op zijn manier invullen. UZ Leuven werkte daarvoor samen met het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant en Kring huisartsen Oost- Brabant (Khobra).

Dr. Kevin Punie, algemene medische oncologie: “Oncologische behandelingen vonden tot nu toe altijd in een ziekenhuis plaats. Het is voor artsen en verpleegkundigen een grote stap om de toediening ervan uit handen te geven. We kozen voor dit pilootproject daarom bewust voor één soort onderhuids in te spuiten behandeling met relatief weinig nevenwerkingen. De opstart van de behandeling en de eerste toedieningen vonden in het ziekenhuis plaats. Bovendien werden de patiënten regelmatig opgevolgd door de oncologische zorgverleners in het ziekenhuis.”

Het is voor artsen en verpleegkundigen een grote stap om de toediening van een oncologische behandeling uit handen te geven.
Dr. Kevin Punie

Specifieke opleiding

Verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis uit heel Vlaanderen kregen eerst een opleiding over de behandeling. Intussen hebben zij ook ervaring opgedaan. Patiënten zijn echter niet verplicht om te kiezen voor het Wit-Gele Kruis.

Annemarie Coolbrandt, verpleegkundig specialist oncologie: “Elke patiënt is vrij om de toediening aan een huisarts of een andere thuisverpleegkundige toe te wijzen. We zien wel dat veel mensen zich comfortabel voelen bij een zorgverlener die specifiek voor de behandeling opgeleid is.”

Het feit dat patiënten minder vaak naar het ziekenhuis moeten komen is praktischer en zorgt voor een minder intensieve beleving van de behandeling.
Annemarie Coolbrandt

Beter voor patiënten en zorgverleners

Drie jaar na de start stelt UZ Leuven vast dat het project geslaagd is, voor patiënten en voor zorgverleners.

“Het feit dat patiënten bijvoorbeeld slechts één in plaats van vier keer naar het ziekenhuis moeten komen, maakt een groot verschil voor de beleving van de ziekte. De behandeling voelt minder intensief aan en ook praktisch gezien is deze werkwijze handiger. Patiënten zijn veel minder tijd kwijt”, zegt Annemarie.

Een patiënte die deelnam aan het project vult aan: “Na maandenlang heen en weer gaan tussen het ziekenhuis en thuis, was het voor mij een verademing om mijn nabehandeling thuis te kunnen krijgen. Niet meer die drukte van het ziekenhuis, maar de rust van thuis. Dat was echt een meerwaarde voor mijn herstel.”

Toekomstplannen

Voor de toekomst staat eerst de verdere uitwerking van de opleidingen voor eerstelijnszorgverleners op de planning. Annemarie: “Daarnaast willen we blijven werken aan kwaliteitsbewaking en een goede elektronische gegevensdeling tussen ziekenhuis en eerste lijn.”

Na het pilootproject geeft de overheid nu hopelijk snel groen licht voor dit soort thuisbehandeling. “Tot dan kunnen we geen nieuwe patiënten laten deelnemen, maar we hopen zo snel mogelijk een definitieve start te kunnen nemen. Want er zijn voor borstkanker en andere oncologische aandoeningen nog meer behandelingen die zich lenen tot thuistoediening.”

Gerelateerd

Meer nieuws over "Multidisciplinair borstcentrum (MBC)"

Nieuwe techniek om borsttumor te lokaliseren

20 november 2017
Sinds kort wordt een magnetisch zaadje in de borsttumor gebruikt om de plaats van de tumor te bepalen bij een borstsparende operatie. Voor patiënten is dat comfortabeler, voor de chirurg efficiënter.
Lees meer
Meer nieuws over "Leuven Kankerinstituut (LKI)"

57% minder longontstekingen na slokdarmverwijdering dankzij verbeterde nazorg

18 oktober 2017
Patiënten die door slokdarmkanker hun slokdarm operatief moeten laten verwijderen, volgen sinds mei 2017 een nieuw nazorgtraject bij UZ Leuven. De eerste resultaten bij 50 patiënten zijn opmerkelijk: ze vertonen de helft minder longontstekingen en ademhalingsfalen.
Lees meer
Laatste aanpassing: 22 februari 2021