Uitstel niet-dringende opnames op hospitalisatie orthopedie B

11 maart 2020

UZ Leuven bereidt zich voor op een eventuele grootschalige uitbraak van het coronavirus COVID-19. Het plan van de overheid voorziet dat coronapatiënten die ernstig ziek zijn in eerste instantie opgevangen worden in het UMC Sint-Pieter Brussel of het UZ Antwerpen (UZA). Ondertussen vroeg de overheid aan de ziekenhuizen in ons land om snel bijkomende capaciteit te kunnen vrijmaken, mocht het nodig zijn. UZ Leuven bekeek de afgelopen dagen hoe het plaats kan vrijmaken.

UZ Leuven treft in overleg met het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, dat ook op campus Gasthuisberg huist, uiteenlopende voorbereidingen. Op een aantal afdelingen komt extra plaats voor enkele ernstig zieke coronapatiënten. Bovendien kan er uitgeweken worden naar het gebouw voor volwassenen- en ouderenpsychiatrie van UPC KU Leuven. De voorbereidingen daarvoor zijn intussen aan de gang en de afdeling wordt momenteel technisch klaargemaakt om patiënten op te vangen.

Op een aantal eenheden in het ziekenhuis worden bedden vrijgehouden om ernstige zieke patiënten die besmet zijn met het coronavirus, te verzorgen. Het betreft de eenheden pneumologie en mucoviscidose, medisch intensieve geneeskunde A en pediatrie.

Om de patiënten die normaal gezien op die afdelingen verzorgd worden te kunnen blijven opvangen, worden op andere afdelingen in het ziekenhuis, waaronder de eenheid orthopedie, niet-spoedeisende opnames uitgesteld. Op de eenheid orthopedie worden dus geen coronapatiënten verzorgd, maar wel patiënten van andere afdelingen waar ruimte wordt gemaakt voor coronapatiënten.

Andere patiënten in UZ Leuven kunnen uiteraard blijven rekenen op dezelfde kwalitatieve zorg als altijd. De richtlijnen van de overheid blijven geldig: wie zich ziek voelt of symptomen als keelpijn, hoest, koorts en ademhalingsmoeilijkheden heeft, belt daarvoor naar de huisarts.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Orthopedie"

'Slimme' 3D-implantaten voor herstel van grote botdefecten

29 november 2016
Het nieuwe onderzoeksproject Prosperos gaat na of 3D-geprinte implantaten met een speciale toplaag kunnen gebruikt worden voor herstel van grote botdefecten. UZ Leuven is een van de partners binnen het Prosperos-project.
Lees meer
Laatste aanpassing: 11 maart 2020